Nedjelja, 1. rujna 2024.

Podravina i Prigorje sigurni za život: Sve je manje kriminala, u prošloj godini nijedno ubojstvo

Protekla godina u statistici će ostati zapisana kao godina s najmanje kaznenih djela unazad pet godina, rečeno je novinarima na redovnoj konferenciji za medije Policijske uprave koprivničko-križevačke.

U 2017. evidentirana su 1.193 kaznena djela, što je u odnosu na 1.373 djela iz pretprošle godine smanjenje za 180 ili 13,1%.

Inače, podravsko-prigorska Policijska uprava već desetak, petnaestak godina kontinuirano bilježi smanjenje kaznenih djela, a voditelj Službe kriminalističke policije Roman Vaupotić pohvalio se i da je naša policija po postotku njihovih razrješavanja u samom hrvatskom vrhu.

Roman Vaupotić. Snimila Nela Carek.

– Što se tiče razriješenosti kaznenih djela u prošloj godini, ono je nešto manje nego godinu ranije i iznosi 80,8 %. Jedino bih prokomentirao da je to rezultat koji je u vrhu na nacionalnom nivou. Po razriješenosti kriminalističkih djela smo u prvih pet policijskih uprava u Republici Hrvatskoj – kaže.

Najbrojnija su kaznena djela općeg kriminaliteta – 42,4 % ukupnog broja kaznenih djela. Slijede kaznena djela na štetu djece i obitelji s 27,7 %, gospodarskog kriminaliteta 13,2 % ukupnog broja i kaznena djela zlouporabe opojnih droga s 12,3 %.

U odnosu na 2016. povećanje se bilježi jedino kod kaznenih djela na štetu djece i obitelji i to za 33 djela ili 11,1 %.

– Moram reći da u prošloj godini ne bilježimo teža kaznena djela koja bi ostala nerazriješena, koja bi na bilo koji način izazivala pažnju medija i javnosti, a ponajviše onih kaznenih djela koja se odnose na život i tijelo. Tako u 2017. nismo zabilježili ni jedno ubojstvo, niti teško ubojstvo, a dogodilo je jedno kazneno djelo pokušaja ubojstva – rekao je Vaupotić.

Stoga je za zaključiti da je naša županija sigurno mjesto za svakodnevni život. A kako bi na tome i ostalo, Policijska uprava će i dalje nastaviti s preventivnim aktivnostima, koje očito, kaže Vaupotić, daju rezultate.

Prvenstveno će to biti one usmjerene na otkrivanje i suzbijanje imovinskih kaznenih djela, korupcije i poreznih prijevara. Glavni im je cilj jačanje suradnje s građanima kako bi ih se potaklo na zajedničku borbu protiv kriminala na svim razinama, najavljuju iz naše Policijske uprave.

zatvori