Srijeda, 4. rujna 2024.

Piškornica je dobila dozvolu za odlaganje otpada na novoj, četvrtoj plohi. Evo što to znači

Piškornica sanacijsko odlagalište, tvrtka kćer Piškornice – Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske dobila je dozvolu za gospodarenje otpadom kojom je dozvoljeno odlaganje otpada na novoizgrađenoj četvrtoj plohi.

Dozvolu je izdao Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju, zaštitu okoliša i zaštitu prirode Koprivničko-križevačke županije, a što dobivanje te dozvole konkretno znači, Radio Dravi je rekao Piškorničin viši stručni suradnik za zaštitu okoliša Nikola Martinaga:

— Ta kazeta je izrađena prema svim pravilima struke i znači da odlagalište dalje može normalno funkcionirati. Znači, otpad dolazi na Odlagalište Piškornica, sukladno dokumentaciji se zaprima i pregledava te se potom odlaže na četvrtu kazetu. Četvrta kazeta omogućava bolje sabijanje otpada, znači sigurnije odlaganje tog otpada i napravljena je prema svim pravilima struke, što će dodatno pridonijeti zaštiti okoliša na odlagalištu.

Četvrta kazeta je izgrađena u prosincu prošle godine i dozvolu za njeno korištenje Piškornica je dosta dugo čekala. Prve tri su, kaže Martinaga, popunjene gotovo do granica svojih kapaciteta. Stoga je otvaranje četvrte više nego nužno, no to ne znači da se povećava kapacitet odlagališta, pojasnio je:

— Prema tom glavnom projektu iz 2004. godine, četvrta kazeta ima kapacitet oko 300.000 metara kubnih. Pojednostavljeno, preračunato u tone, to je oko 500.000 tona. Ali svaki dodatni kapacitet će se utvrđivati proračunom na osnovi geodetskih snimaka. Dozvola trenutno postoji na 419.500 tona. Taj će se kapacitet naknadnim postupcima prema Ministarstvu uskladiti s postojećim stanjem.

Martinaga je pojasnio da je kapacitet odlagališta komunalnog otpada na Piškornici u skladu s projektom iz 2004. godine. Ova četvrta kazeta za koju je dobivena dozvola trebala bi biti dostatna za odlaganje otpada sve do početka rada Regionalnog centra za gospodarenje otpadom. “Brdo” odloženog otpada na Piškornici potom će biti zatvoreno brtvenim slojevima, uz sustav za odvođenje metana. Zakonska je obveza nad tim odlagalištem provoditi monitoring tijekom trideset godina od zatvaranja. Za sad, kaže Martinaga, nije predviđena prerada odloženog otpada, no to ne znači da se u budućnosti nešto neće promijeniti.

zatvori