Utorak, 30. travnja 2024.

ROBO edukacija: Nemčići u školi grade i programiraju robote

Učenici koprivničke Osnovne škole “Antun Nemčić Gostovinski”, ili kako ih od milja zovemo “Nemčići”, ove školske godine na raspolaganju imaju još jednu vrlo zanimljivu izvannastavnu aktivnost. Sastavljaju i programiraju – robote.

Tekst: Hrvoje Ružić i Marko Posavec

Jednom tjedno u Koprivnicu dolazi prof. Ivica Kolarić iz Varaždina koji svoja robotička znanja prenosi zainteresiranim osnovnoškolcima. Za sve je zaslužna Udruga Robofreak koja svoje korijene vuče iz I. Osnovne škole Varaždin, a najvještije robofreakove vodi i na natjecanja u Hrvatskoj i inozemstvu. Tako su, primjerice, mladi hrvatski robotičari osvojili dva pehara na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine, uz brojna druga odličja. Na satovima robotike stječu nova znanja iz područja znanosti, tehničke kulture, inženjeringa, arhitekture, fizike i matematike, a sve u sklopu nacionalnog programa ROBO edukacije.

Među mladim Nemčićima-robotičarima je i Marko Kovač, učenik trećeg razreda. – Na ovu sam radionicu krenuo prije otprilike dva mjeseca kada su nam ju ponudili – kaže. – Razmišljao sam, da ili ne, no odlučio sam probati, vidio da je jako zanimljivo te nastavio.

Što ga je ponukalo na to? Možda Iron Man ili Transformeri? – Pa, dijelom i zbog toga, to su zanimljivi filmovi, ali zapravo sam na učiteljevom Facebook profilu vidio što se sve tamo radi i to me se prilično dojmilo – kaže Marko. – Učitelj Ivica Kolarić je jako zanimljiv, puno učimo i svašta radimo.

Kako zapravo izgleda radionica, što točno rade? – Ponekad spajamo strujne krugove, a ponekad radimo prave robote, recimo ugrađujemo u njih motore s kontrolnom pločom i programiramo ih. Dosad mi se najviše svidio robot koji je vozio onako kako smo ga isprogramirali. Vozio je samo po učionici jer nije vodootporan, ako ga vozimo vani može otići u travu i tada se mogu dogoditi svakakve greške. Kasnije ćemo raditi i naprednije stvari.

Osim robotike, Marko je i član Filmske i video družine Mravec, a zanimaju ga i sportovi, prvenstveno tenis. – Sve se stigne ako se to voli raditi. Robotiku bih preporučio svima zainteresiranima, ali jasno je da to nije za svakoga.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori