Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

Evo kako napreduje sanacija kuće Malančec, bisera građanske arhitekture i života stare Koprivnice

Planirani zahvati treće faze sanacije podrumskih zidova i podne konstrukcije u kući Malančec odvijaju se prema planu.

Od ravnatelja Muzeja grada Koprivnice Roberta Čimina doznajemo da su tijekom listopada i studenoga izvedeni elektroinstalaterski radovi, dovršeno je žbukanje zidova te čišćenje i fugiranje stropnih traverzi i svodova.

Uz to, izvedeni su i izolaterski građevinski radovi podne konstrukcije, a u tijeku su još stolarski i bravarski zahvati na podrumskim otvorima. Do kraja ove godine preostaje još zgotoviti manje građevinske sanacijske zahvate u jednoj podrumskoj prostoriji i vanjskoj drvenoj verandi. Ovogodišnje radove su s 200.000 kuna financirali Ministarstvo kulture i Grad Koprivnica s dodatnih 60.000 kuna.

Kuća Malančec je, podsjetimo, zaštićeno nepokretno kulturno dobro Republike Hrvatske. Građevinska obnova ovog koprivničkog objekta prema glavnom projektu provodi se tijekom posljednje četiri godine. Konačni je plan cjelovita obnova kuće Malančec s dvorišnom dogradnjom novog objekta.

Prema projektnoj dokumentaciji koja je spremna još od ožujka, sve bi to koštalo više od 11 milijuna kuna. Taj novac u Muzeju i u Gradskoj upravi računaju pribaviti iz EU fondova – natječaja za obnovu kulturne baštine u svrhu turističkog razvoja, no on do danas, kažu u Muzeju, još nije otvoren.

Kuća Malančec bi, kad bude u potpunosti obnovljena, trebala biti u funkciji kulturno-turističke ponude Koprivnice.

zatvori