Ponedjeljak, 30. rujna 2024.

Natrag na staro: U 2015. više odjavljenih nego prijavljenih obrta

Podaci o broju novoprijavljenih i odjavljenih obrta u 2015. godini prilično su loši; ponovno je više odjavljenih od novoprijavljenih. Pokazuje to Analiza odjava i prijava obrta u obrtnom registru koju je objavilo Udruženje obrtnika Koprivnica.

Nakon dugog niza negativnih godina, 2014. godina nakratko je donijela svjetlo na kraju tunela: tada je, naime, bilo 59 prijavljenih i 49 odjavljenih obrta. No, 2015. je stvari vratila na staro. Lani je u Koprivnici prijavljen 51 novi obrt, a odjavljena su 72.

Osim toga, Udruženje obrtnika Koprivnica na dan 31. prosinca 2015. imalo je 690 članova, što je prvi put u povijesti da se taj broj spustio ispod 700. – Gospodarska kriza očito je učinila svoje, zajedno sa svim onim barijerama i nametima koje obrtnici trpe godinama – ističu iz Udruženja. – Kriza je sada uzela zadnje zalihe.

Udruženje je navelo i rezultate analize po djelatnostima:

  • Novih proizvodnji uopće nema, samo odjave jedne pekare i dvije proizvodnje suvenira;
  • Građevinarstvo se još uvijek ne oporavlja: 8 prijava i 12 odjava;
  • Čuvanje djece, čini se, postaje popularno – tu su otvorena tri nova obrta;
  • Ni ugostiteljstvo ne stoji dobro – tri prijave i osam odjava;
  • Poljoprivreda i šumarstvo – tri prijave i devet odjava;
  • Najviše prijava je u podukama – 11, ali ima i šest odjava;
  • Trgovina nastavlja dugogodišnji pad – osam prijava i čak 21 odjava.

Zatvoreni su i neki tzv. posebni obrti bez konkurencije: jedan za homeopatske usluge, jedan za bušenje bunara i jedan za upravljanje zgradama.

Na kraju, komentar iz Udruženja obrtnika Koprivnica prenosimo u cijelosti.

Ovi su podaci dokaz da je najvažnije stvoriti poduzetničku klimu i uvjete za poslovanje, a samo količina novca iz EU fondova to ne može promijeniti. Znamo i da su jako malo potpora iz EU fondova dobili koprivnički obrtnici i mora se analizirati zašto se to desilo. Mi iz komorskog sustava ne možemo se složiti s tvrdnjom da je krivnja u lošim projektima; zar baš samo koprivnički obrtnici imaju loše projekte?

Obrtništvo se u zadnje četiri godine opterećivalo posebnim propisima i ograničenjima. Zakon o obrtu nije donio poboljšanja već pogoršanje situacije za obrt, obrtnike i obrtništvo. Brojke to dokazuju.

Skoro nitko od potpornih institucija ne koristi ovakve podatke o trendovima na lokalnom i globalnom tržištu. Ljude se privlači u poduzetništvo, a bez pravih priprema. Mladim ljudima i svima koji se žele upustiti u privatan biznis treba reći istinu, ne je uljepšavati.

I onda još i problem sa protežiranjem jednostavnih trgovačkih društava na uštrb obrta sa širenjem laži da je taj vid poslovanja jednostavnije i jeftinije otvoriti i voditi. Mnogo je novaca potrošeno na tu kampanju i znamo da se ljude namjerno upućivalo u tu vrstu registracije poslovanja iako je skuplja.

Što reći za kraj, nadamo se da će nova vlada shvatiti da se ne treba uništavati obrtništvo i da treba napraviti reda u sustavu načina poslovanja odnosno registracije oblika poslovanja. Zadruga, udruga, j.d.o.o., d.o.o…. Treba odrediti razlike i postaviti kriterije za svaki pravni oblik poslovanja.

O barijerama koje treba ukinuti moglo bi se napisati puno stranica, nadam se da će nova vlada pitati i nas nešto o tome, znači bazu.

Parafiskalni nameti? Nadamo se da neće stati, kao u prošlom mandatu, na smanjenju komorskog doprinosa.

Tablica prijavljenih i odjavljenih obrta tijekom 2015. godine
USLUGE Prijave 2015                                                             Odjave 2015
Automehanika 1
Tiskanje 1
masaža 1
Cvjećar 1 2
Čuvanje djece 3
Elektroničke djelatnosti 1
Turističke djelatnosti 2
Računalne djelatnosti 3 2
Posredovanje 1
Kozmetičke usluge, solarij
Fitness
manikiranje
1
1
1
 čišćenje 2 4
Krojačke usluge 1
Knjigovodstvo 2
Intelektualne usluge
Homeopatija
14 –većina poduke 6
1
TRGOVINA 8 21
Prehrana
Ostalo
UGOSTITELJSTVO 3 8
GRADITELJSTVO 8 6
Upravljanje zgradama 1
Bušenje bunara 1
instalacije 4
Ostalo-parketar 1
PRIJEVOZ 1 2
PROIZVODNJA
Hrana i piće 1 pekara
Drveni ugljen
Ostalo-suveniri 2
POLJOPRIVREDA 3 4
Stočarstvo
Voće i povrće
Šumarstvo 5

Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

Slušaj uživo
zatvori