Ponedjeljak, 30. rujna 2024.

IMAMO DOBITNIKE U Domoljubu gostuje dramska vizija ‘Pred smrt’ Frana Galovića

Kazališna predstava ‘Pred smrt’ gostuje u koprivničkom Domoljubu u petak, 27. listopada u 19 sati u sklopu Galovićeve jeseni – međunarodnog festivala književnosti. Portal Drava.info poklanja vam ulaznice!

Dvije ulaznice za predstavu osvojile su Tea GašparićLucija Manojlović. Čestitamo! Čekaju vas u redakciji Drave.info i Radio Drave u West centru.

“Pred smrt” je “dramska vizija u jednom činu” Frana Galovića u režiji Dražena Ferenčine i u izvedbi glumačkog ansambla Kazališta Virovitica i studenata glume osječke Dramske akademije.

Dramsku viziju “Pred smrt” Fran Galović je napisao u razdoblju između 15. i 25. svibnja 1912., a prvi put je tiskana u časopisu “Savremenik” 1913. Na pozornicu ju je postavio redatelj Josip Bach 9. lipnja 1916. Između ta dva događaja Galović je poginuo na „južnom ratištu“ (26.10.1914.), a njegova je pogibija popraćena dvojbom je li slučajno ili namjerno izvirio iz rova…

Dražen Ferenčina dramaturški je obradio, režirao i uz Maritu Ćopo (ujedno kostimografkinju) osmislio scenografiju, a veoma upečatljiva komponenta predstave je glazba skupine Cinkuši koja doprinosi ugođaju i okosnica je Galovićeve (Ferenčinine) poruke o isprepletenosti života i smrti. U predstavi igra čak petnaest glumaca koji uprizoruju brojne likove iz drame koju mnogi kritičari smatraju Galovićevim najboljim dramskim tekstom.

Galović: „Naš je život sličan jednoj komediji što je često protkana vrlo tužnim prizorima. I ondje, gdje se tuga spaja s veseljem, gdje kroz suzu smijeha gledamo, što se kraj nas događa, ono su najljepši časovi našega života.“

Predstava započinje u 19:00 sati, a besplatne ulaznice mogu se podići u Domoljubu (Starogradska 1, Koprivnica) radnim danom od 7:30-16:00 sati ili rezervirati putem e-maila [email protected] ili telefonom 048 222 390.

 

Slušaj uživo
zatvori