Srijeda, 2. listopada 2024.

USUSRET GALOVIĆEVOJ JESENI Ján Gavura: Ova kulturalna razmjena čini obje strane bogatijima i mudrijima

Ján Gavura, gost Galovićevih jeseni, dolazi iz Slovačke. Što on očekuje od manifestacije doznajemo u kratkom razgovoru u nastavku.

Medijski pokrovitelji Galovićeve jeseni su Radio Drava i portal Drava.info.

Što za vas osobno znači dolazak na međunarodni književni festival “Galovićeva jesen”? Kakva su očekivanja?

— Književni događaji poput Galovićevih jeseni predstavljaju priliku za susret s drugim kolegama, ali i ljudima iz regije. Pisci su uglavnom vrlo dobri promatrači i mogu prenijeti informacije drugim ljudima u njihovoj zemlji. Ova kulturalna razmjena čini obje strane bogatijima i mudrijima. Moja očekivanja su upoznati i steći prijatelje tijekom čitanja i rasprava. Nadam se da će umjetnost koju donosimo biti osvježenje i svojevrsni izvor radosti i mudrosti.

Iz vašeg gledišta, koje su prednosti susreta na ovakvim manifestacijama?

— Mogu dodati da bez ovakvih susreta gubimo kontakt s pravom umjetnošću i umjetnicima. Čak i ako umjetnost ne igra odlučujuću ulogu u životima mnogih ljudi, ona i dalje utječe na njih, a također definira kulturu jedne nacije i našeg vremena.

Uz sve čime se inače bavite, što vam je trenutno najviše u fokusu? Na čemu radite?

— Radim kao urednik za časopis o poeziji i pjesnicima Vertigo. Upravo sada završavamo treći broj ove godine. Početkom listopada objavljena mi je četvrta zbirka poezije pa ću predstaviti svoje najnovije pjesme nakon pet godina. Također, podučavam na sveučilištu i dovršavam monografiju o slovačkoj i svjetskoj poeziji što će zaključiti moje istraživanje koje sam još davno započeo.

Koju biste književnu preporuku izdvojili za posjetitelje festivala?

— Velik je broj knjiga koje volim čitati no nikad se ne umorim čitajući poljske pjesnike poput Zbigniewa Herberta, Wislawa Szymborske ili Czeslawa Milosza. Volim novele danskog autora Petera Hoega. On bi mogao biti dobar izbor jer drži čitatelja uključenim u priču.

Slušaj uživo
zatvori