Subota, 27. travnja 2024.

Triatlon na Šoderici – iznad svih očekivanja

Medijski pokrovitelj: Radio Drava

Procjene organizatora pokazale su se skromnima. Na startu utrke pojavilo se 62-oje natjecatelja, od prokušanih triatlonaca do potpunih amatera. Svi su se složili u dvije stvari: Šoderica je kao stvorena za triatlon i ovaj prvi prošao je sjajno. Naš Denis Pleše stigao je drugi, ali je puhao za vrat viceprvaku Hrvatske.

Svega 28 minuta i 54 sekunde trebalo je Matiji Aviroviću (21) da 250 metara prepliva, 10 kilometara odvozi na dva kotača i dva i pol kilometra pretrči. Radi se o viceprvaku Hrvatske do 23 godine, inače Varaždincu koji brani boje Triatlon kluba Swibir iz Zagreba. Za današnju podravskomorsku utrku imao je samo lijepe riječi.

Zadovoljan sam organizacijom, bila je to stvarno lijepo organizirana utrka koja ima dobru budućnost. Svidjela mi se staza za plivanje, bila je pametno složena u svakom slučaju. Biciklistički dio utrke bio je tehnički nezahtjevan, staza je u principu bila skroz ravna i time dobra za početnike koji se ne bave puno biciklizmom. Što se tiče trčanja, staza je također bila u redu; malo su se izmjenjivali asfalt i makadam, ali sve u svemu, nemam nekih zamjerki.

Denis Pleše (2.), Matija Avirović (1.) i Igor Goričanec (3.) Foto: Marko Posavec
Denis Pleše (2.), Matija Avirović (1.) i Igor Goričanec (3.) Foto: Marko Posavec

U posljednjoj fazi utrke, onoj trkačkoj, morao je i stisnuti kako ga ne bi prestigao naš Denis Pleše. Sa svojih 17 godina, Denis je kroz cilj projurio samo 12 sekundi iza svog starijeg i iskusnijeg suparnika, što smatra velikim postignućem.

Prezadovoljan sam što sam došao tako blizu Matiji koji je 4-5 godina stariji od mene, on mi je uvijek bio kao neki… Uvijek sam njega lovio, pošto je stariji od mene. Sada uoči utrke na Bledu, koja je za dva tjedna, to što sam mu se uspio toliko približiti i što se on okretao da vidi gdje sam ja velik mi je poticaj i podiže mi samopouzdanje, pokazuje mi da mi forma ide u pravom smjeru za ovaj finiš sezone.

Denisa je pohvalio i sam pobjednik Avirović.

Denis je dobar, znamo se već 3-4 godine iz tih nekih triatlonskih krugova. Napreduje iz godine u godinu, mora još popraviti plivanje, ali bicikl i trčanje mu stvarno super idu. U trčanju me danas i stizao, pa sam se morao dosta potruditi da ostanem prvi.

Foto: Marko Posavec
Foto: Marko Posavec

Sveukupan dojam današnjeg triatlona više je nego odličan. Osim dobrog odaziva natjecatelja iz cijele regije, organizatorima je na ruku išlo i lijepo vrijeme. To je, kaže Denis, dobar znak da bi ovakav događaj mogao prerasti u tradiciju.

Bilo je fantastično, zadovoljan sam stazom i organizacijom, sve je proteklo bez ikakvih poteškoća i zastajkivanja. 62 ljudi na startu, od toga pet ozbiljnijih natjecatelja, došao je Matija Avirović, u vrhu hrvatskog triatlona U-23 viceprvak u olimpijskom triatlonu, došao je Igor Goričanec iz Triatlon kluba Međimurje, jedan od boljih trkača u ovoj regiji koji se isto bavi triatlonom, stigao je treći. Eto, već prve godine uspjeli smo privući veliku konkurenciju i ovo samo pokazuje da naš Belupo triatlon može iz godine u godinu sve više rasti i da možemo doći do neke razine koja će biti impresivna u Hrvatskoj.

Zara Baković (13) ulazi u cilj. Foto: Marko Posavec
Zara Baković (13) ulazi u cilj. Foto: Marko Posavec

U ženskoj konkurenciji, prva je na cilj stigla 13-godišnja Zara Baković, klupska kolegica našeg Denisa – oboje su u dresu Triatlon kluba Zrinski iz Zagreba. Trebalo joj je 36 minuta i jedna sekunda. Kaže – nikakav problem.

Nije mi bilo teško, kao što mi inače zna biti na ovakvim težim utrkama. Ovu sam odradila za svoj gušt.

Podsjetimo, ovaj triatlon – službeno nazvan Prvim Belupo triatlonom – organizirala je Sportska udruga Veliko srce iz Koprivnice, nakon što su inicijativu pokrenuli Pleše, njegov trener Alen Marošević i cijela njihova ekipa. Tehnički, spada u klasu supersprint triatlona, malo reducirane trase kako bi se prilagodio rekreativnom karakteru. Svakako vrijedi spomenuti i kako su svi današnji natjecatelji uspješno završili utrku.

Foto: Marko Posavec
Foto: Marko Posavec

A ako je suditi po današnjem iskustvu, triatlon bi se na podravskom moru mogao itekako udomaćiti. Možda se ostvari i ono što Pleše i Marošević dugoročno namjeravaju – osnovati triatlon klub u Koprivnici.

Poredak

M:
1. Matija Avirović
2. Denis Pleše
3. Igor Goričanec
Ž:
1. Zara Baković
2. Viktorija Subotičanec
3. Dijana Rijetković

Rekli su…

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/220397258″ params=”auto_play=false&hide_related=true&show_comments=false&show_user=false&show_reposts=false&visual=false” width=”100%” height=”130″ iframe=”true” /]

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/220397265″ params=”auto_play=false&hide_related=true&show_comments=false&show_user=false&show_reposts=false&visual=false” width=”100%” height=”130″ iframe=”true” /]

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/220397283″ params=”auto_play=false&hide_related=true&show_comments=false&show_user=false&show_reposts=false&visual=false” width=”100%” height=”130″ iframe=”true” /]

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/220397274″ params=”auto_play=false&hide_related=true&show_comments=false&show_user=false&show_reposts=false&visual=false” width=”100%” height=”130″ iframe=”true” /]

Ne propustite foto galeriju!
zatvori