Ponedjeljak, 29. srpnja 2024.

HLADNE GLAVE NA VRUĆI ASFALT U šest mjeseci poginulo je šest ljudi

U prvih šest mjeseci ove godine u Podravini i Prigorju zabilježeno je 259 prometnih nesreća, rečeno je na konferenciji za medije Policijske uprave koprivničko-križevačke.

To je 20 nesreća odnosno 7% manje nego u istom razdoblju prošle godine. U pet prometnih nesreća šest je osoba smrtno stradalo. 20 osoba teško je ozlijeđeno, a 102 lakše. Ukupan broj stradalih osoba gotovo je za trećinu manji nego u istom razdoblju lani.

— Iako je došlo do smanjenja broja stradalih osoba, još uvijek je taj broj po nama prevelik i pokušavamo ga preventivnim i represivnim aktivnostima koje poduzimamo smanjiti — rekla je voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU koprivničko-križevačke Mirela Škvorc.

Mirela Škvorc. Snimio Marko Posavec.

Brzina je i dalje glavni uzrok prometnih nesreća; tri od pet prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama dogodile su se upravo zbog nepropisne ili neprilagođene brzine, kao i četvrtina svih ostalih nesreća. Četiri su osobe zbog toga poginule. Alkohol je nešto manje sudjelovao u prometnim nesrećama nego lani, ali su vozači pod utjecajem alkohola skrivili tri prometne nesreće s poginulim osobama. U prvih šest lanjskih mjeseci imali smo samo jednu takvu.

Mladi vozači također su skrivili manje prometnih nesreća nego u istom razdoblju lani. U njima je stradalo 17 osoba, a jedan mladi vozač motocikla izgubio je život u nesreći koju je prouzročio vozač traktora. Četiri su mlada vozača teško, a deset lakše ozlijeđeno.

A ljetne vrućine koje vladaju ovih dana dodatno negativno utječu na vozače, naglasila je Škvorc. — S obzirom na ove vremenske uvjete vani i činjenicu da smo samo protekli vikend od osam prometnih nesreća imali četiri koje su prouzročili vozači pod utjecajem alkohola, realno je očekivati da će se tijekom srpnja i kolovoza nešto povećati broj vozača koji će nakon konzumacije alkoholnih pića sudjelovati u prometu.

Stoga policija apelira na vozače da se ne osvježavaju alkoholnim već bezalkoholnim pićima.

Velik broj nesreća dogodio se i zbog nepoštivanja prednosti prolaska. — Osim poštivanja prednosti prolaska na raskrižju, važno je napomenuti da su vozači dužni primijeniti znanje koje su stekli u autoškoli, a odnosi se na skretanje primjerice ulijevo i na ravnom dijelu ceste kada im u susret dolazi vozilo koje zadržava smjer svog kretanja — podsjeća Škvorc.

Osim toga, vozači su zbog vrućine umorni, neispavani, razdražljivi i agresivniji nego inače, stoga češće dolazi do konfliktnih situacija. Svi vozači trebaju poštivati ograničenje brzine, voditi računa o uvjetima na prometnici te ne preticati u opasnim situacijama, što se posebno odnosi na vozače mopeda i motocikala.

Također, unutrašnjost automobila na ovim se vrućinama može izrazito zagrijati i stoga se u njima ne smije ostavljati djecu, starije osobe ili životinje jer im prijeti opasnost od toplinskog udara. Takve situacije na našem području do sada nismo imali, ali na obali se svake godine dogode jednom ili dvaput, upozorava Škvorc.

Ostale savjete vozačima u ljetnim mjesecima možete pronaći na internetskim stranicama Policijske uprave koprivničko-križevačke.

zatvori