Četvrtak, 5. rujna 2024.

PRŽI NEMILICE Vrućine su na vrhuncu, ali uskoro im se nazire kraj

Kako su prognostičari i najavljivali, ponedjeljak nam je donio vrhunac aktualnog toplinskog vala. Temperature su na koprivničkim automatskim meteorološkim stanicama već u prvom dijelu poslijepodneva dosegle 35 Celzijevih stupnjeva.

Državni hidrometeorološki zavod u ponedjeljak je izdao i novo upozorenje na toplinske valove iz kojeg je vidljivo da će sjever Hrvatske još u utorak biti u kategoriji “velike opasnosti”. Već u srijedu trebalo bi biti lakše, a opasnost od vrućina nakon toga bi trebala sasvim nestati:

Izvor: DHMZ.

Aktualni prognostički modeli zaista ukazuju na zahlađenje koje će nam stići u idućim danima i potrajati barem do polovice srpnja. Kako će to točno izgledati?

Prema sada dostupnim prognostičkim materijalima, utorak će još uvijek biti sunčan i vruć, ali i prilično nestabilan. To znači da je u drugom dijelu dana moguć jak razvoj oblaka uz mjestimične grmljavinske pljuskove ili nevremena, a postojat će i opasnost od tuče. To vrijedi i za noć na srijedu kada je moguće jače pogoršanje. Bilo poslijepodnevnih nestabilnosti ili ne, temperature ponovno idu preko 30 stupnjeva.

Srijeda nam već lagano “okreće ploču”. Tijekom dana eventualno je gdjegdje moguć kakav pljusak, ali ozbiljniji oblaci ponovno bi nam trebali stići tijekom noći. Mjestimice je moguće i jače olujno nevrijeme. U prvom dijelu dana vjetar slab, poslijepodne umjeren jugozapadnjak, u noći s frontom okreće na sjeverac. Jutarnja temperatura oko 18 do 20, najviša dnevna tridesetak stupnjeva.

Četvrtak bi trebao biti suh, bez pljuskova i oluja, ali i znatno svježiji. Bit će dosta sunca, no zapuhat će umjeren sjeverni vjetar koji bi temperaturu trebao zadržati ispod ili oko 25 stupnjeva. Slično će biti i u petak, samo s više oblaka, a u noći na subotu ponovno su mogući pljuskovi.

Za vikend i dalje prognoza nije baš pouzdana, no čini se kako će vikend biti svježiji i uglavnom suh, a srpanjske vrućine mogle bi nam se polako početi vraćati polovicom narednog tjedna.

Slušaj uživo
zatvori