Nedjelja, 28. srpnja 2024.

AKCIJA U KOPRIVNICI Upišite se u registar i pomozite Nikoli Pokrivaču te mnogima drugima koji boluju od teških bolesti

Akcija upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u Koprivnici održat će se sutra (u četvrtak) u Koprivnici.

Akciju organizira Zaklada Ana Rukavina u suradnji s Nogometnim klubom Slaven Belupo, portalom Klikaj.hr i Gradskim društvom Crvenog križa Koprivnica, a održat će se 6. srpnja od 16 do 18 sati na Gradskom stadionu u Koprivnici.

Podsjetimo, u registar se mogu upisati osobe u dobi od 18 do 40 godina, ali i svi drugi mogu pomoći kupnjom promotivnih materijala Zaklade. Sam postupak brz je i jednostavan i svodi se na vađenje male količine krvi.

Ova akcija upisa u Hrvatski registar nastavak je suradnje Zaklade Ana Rukavina s kolegama 31-godišnjeg Nikole Pokrivača, našeg bivšeg nogometnog reprezentativca, oboljelog od Hodgkinovog limfoma kojemu je za liječenje potrebna transplantacija koštane srži. “Mnogi oboljeli, zajedno s gospodinom Nikolom Pokrivačem, čekaju svog podudarnog darivatelja, budite njihova prilika za život!”, poručuju iz Zaklade.

Upis u Hrvatski registar nije moguć ciljano za određenu oboljelu osobu, već upisom povećavate šansu za ozdravljenje svim oboljelim osobama diljem svijeta.

Upisom u Hrvatski registar, kojem mogu pristupiti svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti, povećava se šansa za ozdravljanje teško oboljelim osobama od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti.

“Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je lijek je u nama. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 54.488 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 70 oboljelih u Hrvatskoj i inozemstvu”, zaključuju iz Zaklade Ana Rukavina.

zatvori