Utorak, 30. srpnja 2024.

FOTO Andrej Plenković: Brza cesta prema Koprivnici je među prioritetima, a na Podravku gledamo s respektom

Nakon što je simboličnim pritiskom na tabletu otvorio novu Belupovu tvornicu, hrvatski premijer Andrej Plenković susreo se u koprivničkom kinu Velebit sa stranačkim kolegama.

Uz članove HDZ-a okupili su se i članovi Mreže nezavisnih lista i Hrvatske demokršćanske stranke. Kako nam je rekao, svojim dolaskom želio je dati potporu kolegama koji su istakli svoje kandidature na nedjeljnim lokalnim izborima:

— Smatram da su njihovi programi, njihov dosadašnji rad, njihov društveni, politički i profesionalni angažman jamstvo da će svim svojim aktivnostima doprinijeti i gospodarskom razvoju, i socijalnom boljitku i razvoju poljoprivrede ovdje u Podravini, u Koprivničko-križevačkoj županiji.

— Što mogu očekivati žitelji ove županije?

— HDZ je stranka koja u partnerskom duhu razvija suradnju između nacionalne razine, razine županija, općina i gradova. Svi zajedno ostvarit ćemo sinergiju povlačeći na korist ovoga kraja sredstva za projekte koji će biti financirani iz EU. Primjerice, važan projekt gospodarenja otpadom, Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica; nastavit ćemo s razvojem cestovne infrastrukture, kvalitetnijeg željezničkog povezivanja i općenito razvoja gospodarstva i poljoprivrede.

Snimio Mirko Hanžeković.

Evo što nam je Andrej Plenković rekao i o dvije najvažnije lokalne teme: cesti do Koprivnice i Piškornici:

— Što se tiče ceste, prva dionica od Križevaca prema Koprivnici je u tijeku, to već znate. A u naš plan održavanja i razvoja cestovne infrastrukture koji je prije nekoliko dana bio na Vladi, ta je prometnica vrlo jasno stavljena među prioritete. Smatramo da će tako puno kvalitetnije biti povezani i Križevci i Koprivnica s mrežom autocesta i glavnim gradom. A što se tiče Centra za gospodarenje otpadom, on je relevantan ne samo za Koprivničko-križevačku već i za Varaždinsku, Međimursku i Krapinsko-zagorsku županiju. U trećem semestru ove godine bit će predstavljen projekt kako bi se odobrila sredstva za sufinanciranje iz Europske unije.

I pitanje koje zanima ovdašnje žitelje: što planira Vlada s Podravkom? Hoće li Podravku vratiti na popis kompanija od posebnog državnog interesa ili joj možda povećati status na kompaniju od strateškog državnog interesa, ili će prodati državni udio?

— Podravka je već sama po sebi strateška kompanija. Je li na popisu ili nije, mislim da njeni rezultati govore najbolje za nju. Vlada, odnosno država, ima određeni broj dionica u Podravki i mi na nju gledamo s respektom. Želimo njen daljnji razvoj i važnu ulogu na domaćem tržištu, ali isto tako i na brojnim izvoznim tržištima jer ima svoje kompanije i u drugim zemljama. Podravka je praktički kompanija regionalnog značaja, a kao što znate njene su aktivnosti planirane i na afričkom kontinentu.

zatvori