Petak, 11. listopada 2024.

UZ BOK VELIKANIMA Zlatko Kauzlarić Atač autor je novog svečanog zastora u Hrvatskom narodnom kazalištu

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu je sa sedam oslikanih i jednim željeznim zastorom na razini sa svjetskim kazališnim kućama, a prošloga je tjedna predstavilo novi, osmi po redu svečani zastor čiji je autor akademski slikar Zlatko Kauzlarić Atač.

Atačev zastor naziva “Judita” koncipiran je stripovski. U njegovu je središtu Marko Marulić naslikan po uzoru na Meštrovićevu skulpturu u Splitu. Dolje lijevo naslikani su Judita i Holoferno, iznad su Turci kojima su Split i Šibenik u doba kada je ep nastao bili okruženi, te naslovna stranica epa. S desne se strane zastora nalaze motivi rata, ali i neki povijesni dokumenti, kao što je Baščanska ploča.

Svečani zastor važan je dio kazališnog interijera, on odražava mnoge elemente, nacionalizam sredine i nacionalni identitete, a njegovi autori neki su od najznačajnijih hrvatskih likovnih umjetnika: Vjekoslav Karas (1850.), Vlaho Bukovac (1895.), Fran Šimunović (1969.), Krsto Hegedušić (1969.), Ivan Lacković (1994.), Ivan Lovrenčić (1997.) te Vasilije Jordan (1999.), dok je željezni zastor izrađen prema likovnoj osnovici Kamlila Topme.

Dodajmo kako je novi svečani zastor prvi put upotrijebljen na premijeri opere “Judita” Frana Paraća čiju scenografiju potpisuje sam Atač.

Svečani zastor naziva ‘Judita’ prvi je put upotrjebljen na premijeri istoimene opere (foto: HINA / Tomislav Pavlek)

Slušaj uživo
zatvori