Subota, 26. listopada 2024.

STIGLE SU UŠI Stručnjaci upozoravaju: Problem se može riješiti jedino suradnjom svih roditelja s razrednicima ili odgojiteljicama

Roditelji malih Koprivničanki i Koprivničanaca bore se s ušima.

U našu redakciju stigle su pritužbe pojedinaca na druge roditelje koji svoju djecu, koja navodno imaju uši, svejedno šalju u vrtić i školu.

Riječ je zapravo o prilično uobičajenoj pojavi koja tijekom trajanja školske, odnosno pedagoške godine kad su djeca izložena višesatnom bliskom kontaktu može biti proširena u dječjim kolektivima kao što su dječji vrtići ili osnovne škole.

Je li došlo do proširenja ove pojave među školskom i vrtićkom djecom provjerili smo u Zavodu za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije gdje su nam rekli da još uvijek nemaju zabilježene slučajeve koji bi ukazivali na problem većih razmjera.

Dodali su da se epidemijska pojava ušljivosti najčešće pojačano javlja tijekom jeseni, s početkom školske godine, kao i proljetnih mjeseci, no zasad nemaju prijavljenih slučajeva.

Uš ne skače i ne leti zrakom

Objašnjavaju kako su uši sitni ektoparaziti koji se hrane krvlju s vlasišta, a kad se namnože u većem broju, izazivaju svrbež glave.

– Uš ne skače i ne leti zrakom, već prilikom bliskog doticaja vlasišta prelazi na glavu drugog djeteta ili odrasle osobe. Može se prenijeti korištenjem zajedničkih češljeva, četki za kosu, kapa, ukrasnih traka za kosu, jastuka/jastučnica, ručnika, ovratnika na odjeći i slično. Izvan vlasišta, uš može preživjeti do 48 sati, nakon čega bez hrane ugiba. Odrasle jedinke svoja sitna jajašca, takozvane gnjide odlažu u velikom broju, taklo da ih zalijepe za vlas kose uz samo vlasište. Ako se ne odstrane, mogu se naći i duž vlasi zbog rasta kose. Teže se uočavaju na svijetloj kosi, a mogu se zamijeniti s prhuti. U većem se broju jajašca uočavaju na dijelovima vlasišta oko ušiju, na potiljku te u šiškama. Iz jajašaca se za sedam do 10 dana razviju nove jedinke uši koje polažu nova jajašca – pojašnjavaju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Metode uklanjanja – šamponi i češljevi dostupni su u ljekarnama

Kada je pak riječ o metodi uklanjanja, ističu da postoje raznovrsna sredstva za uništavanje ili mehaničko uklanjanje uši i jajašaca koje se mogu kupiti u ljekarnama kao što su različiti šamponi dostupni u ljekarnama, gusti mehanički češljevi za mehaničko iščešljavanje vlasišta i električni češljevi koji bi ih prilikom iščešljavanja trebali uništiti.

– Šampone treba koristiti prema uputama proizvođača i svakako ponavljati postupak više puta, uz redovito pregledavanje vlasišta. Učestali pregled vlasišta je važan radi pronalaska i mehaničkog uklanjanja i uništavanja svježe izlegnutih uši i preostalih jajašaca. Na tržištu su dostupni i repelenti u spreju koji preventivno odbijaju uši, a potrebno ih je raspršiti prije odlaska u kolektiv. U novije su vrijeme dostupne i gumice za kosu premazane prirodnim uljima – napominju.

Važno je da se preporuka drže svi u skupini ili razredu i u obitelji

Nastavljaju kako se prije odlaska u kolektiv svakako preporučuje zavezati kosu.

– Pri pojavi ušljivosti u kolektivima se mogu organizirati roditeljski sastanci da bi se roditelje obavijestilo o potrebi redovitih pregleda vlasišta te provođenja višestrukih postupka razušivanja. Važno je provesti razušivanje sve djece u kolektivu i svih članova obitelji, dakle ostale djece, a često i roditelja, koji također mogu biti zahvaćeni ušljivosti. Ako svi u kolektivu istodobno postupe prema preporukama, žive će uši sigurno biti uništene. Svi ukućani trebaju oprati kosu istim šamponom, promijeniti i oprati češljeve, četke, odjeću, posteljinu na 60 °C jer je moguće da imaju uši, a da to nisu primijetili – naglašavaju i dodaju kako u pravilu nema brzog i trenutnog rješenja za rješavanje ušljivosti pa je prilikom provođenja postupaka odstranjivanja uši i njihovih jajašaca najvažnija upornost roditelja i višestruko ponavljanje postupaka.

Zaključuju da je rješavanje problema ušljivosti glave djece u dječjim kolektivima zahtjevan i najčešće dugotrajan proces koji se može riješiti jedino suradnjom svih roditelja s razrednicima u školama ili odgojiteljicama vrtićkih skupina te ako je potrebno, i u suradnji s medicinskim sestrama vrtića i higijensko-epidemiološkim odjelima.

Slušaj uživo
zatvori