Subota, 26. listopada 2024.

RETROGLAS Pitanje turizma ‘potegnuto’ još 1969. godine: ‘Ravno prije 40 godina Šoderica je dobila svoju prvu miss. A danas?’

Da je turizam na Šoderici pitanje koje se već provlači godinama, svjedoči i tekst iz Glasa Podravine objavljen 5. rujna 1969. godine.

– Kiša i prohladno vrijeme posve su otjerali kupače sa Šoderice. Znamo, sezoni kupanja povratka više nema. Ostaju samo razmišljanja: za koliko se pedalja unaprijed pomaknuo, nazovimo ga tako, šoderički turizam? Već znamo: uvjeti su gotovo idealni, ali svjesni smo i toga da su još uvijek neke stvari na jezeru ravne nuli. A zabavni život, čini se, i ispod toga. Tranzistori caruju Šodericom, pokoji gramofon i jedna povremena glazba, jedini su ljetos razbijali svakodnevicu i monotoniju. Dakako, osim veselih društava… Mnogi su za mir uz jezero; za šetnje u tišini, mirne večeri, ribolov… – pisao je tada Vinko Česi.

Nastavio je kako je zabava sastavni dio turizma, značajna takozvana vanpansionska potrošnja, nešto što gost želi i traži.

– Sjetimo se samo prošlogodišnje Rancarije. I, koliko se gostiju okupilo. Zar nam Mariborčani moraju držati lekciju? Nema li snaga (ili sposobnih ljudi) da na Šoderici usadimo nešto svoje, domaće, originalno ili manje originalno? Za utjehu svima: još u kolovozu 1930. godine na Šoderici se birala Miss Drava! Sjećate li se stariji Koprivničani? Znate li što o tome mlađi stanovnici grada? Za sve kažimo još jednom: ravno prije gotovo 40 godina Šoderica je dobila svoju prvu miss. A danas? – pisao je još 1969. godine Česi.

Podsjetio je i na kratki tekst pod naslovom Novo kupalište u Hrvatskoj: “Nedaleko Koprivnice, blizu granice, a tik Drave, nastalo je iskapanjem šljunka i pijeska čitavo jezero zvano Šoderica, gotovo tri kilometra dugo, a 250 metara široko. Voda je mirna, bistra, a dno pjeskovito i položito, pa je i sam kraj idealno mjesto za kupače. Ovog ljeta posjet bijaše vrlo obilan iz Koprivnice, te okolnih mjesta. Naše slike pokazuju to jezero, a i brojne kupače, kupačice, kao i neke scene s utakmica i izbora Miss Drave”.

– Šoderica je danas daleko većih dimenzija nego što govori nekadašnji zapis. No, dimenzija zabavnog života se, izgleda, još i suzila. Zar treba reći: trgnimo se bar za iduću sezonu… – zaključio je Česi u svom članku 1969. godine, no ovo je pitanje, mogli bismo reći, aktualno i danas.

Slušaj uživo
zatvori