Subota, 26. listopada 2024.

RETROGLAS Kratka povijest koprivničkog stadiona – od sportskog terena do stadiona treće kategorije

Može li Koprivnica imati sportski stadion?

Na ovo pitanje potvrdan odgovor dan je još 1950. godine kada je izabran odbor za gradnju stadiona i kada se počelo s izradom nacrta. Kako su pisali novinari Glasa Podravine, nešto se izrovalo, izniveliralo i onda stalo.

Isto pitanje ponovno se postavilo dvije godine kasnije, 1952., tim više što se ni odnosi s vlasnikom zemljišta nisu regulirali.

Samo za usporedbu, u Bjelovaru je te iste godine stadion bio dovršen, u Varaždinu se već gradio treći, a u Križevcima su se vršile opsežne pripreme za gradnju sportskog parka.
– Na godišnjoj skupštini, koja će se uskoro održati, treba pitanje izgradnje stadiona staviti među najvažnije zadatke u toku 1952. g. Potrebno je i da uprava Slavena čim prije uđe u posjed zemljišta na kojem se nalazi sadašnje igralište, jer bi se inače moglo dogoditi, da se otvaranjem kakve ceste ili slično sportska djelatnost našega grada prenese na sajmište, pisalo je u jednom broju Glasa Podravine.

Konstrukcija tribina pred završetkom / Arhiva Glas Podravine

Nove tribine – prestiž sportskog ugleda

Preskočit ćemo nekoliko desetljeća i stižemo u 1997. godinu kada su pred više od 3.000 posjetitelja svečano otvorene novosagrađene tribine, što je ujedno i prva dionica ovog sportsko-poslovnoga objekta koji je djelo koprivničkoga arhitekta g. Zdravka Sarape.

Tribine s 3.045 sjedećih mjesta otvorio je tadašnji gradonačelnik Vinko Špičko istaknuvši u svome govoru značaj ovoga objekta za opsežniji i kvalitetniji razvoj koprivničkog sporta te veću udobnost posjetiteljima sportskih priredaba.

Svečano otvorenje tribina 1997. godine / Arhiva Glas Podravine

Na svečanome otvaranju izveden je prigodan program u izvedbi članova KUD-a Koprivnica, Puhačkoga orkestra i mažoretkinja Grada Koprivnice. Nakon toga odigrana je prvoligaška nogometna utakmica između Slavena Belupa i Slavonije. Svečano otvaranje tribina i posve novi ugođaj zacijelo je nadahnuo Slavenove igrače koji su ostvarili i prvu proljetnu pobjedu.

Stadion za 21. stoljeće

Iduća velika ulaganja u Gradski stadion dogodila su se 2000. godine kada se za potrebe organizacije utakmice U-21 reprezentacije Hrvatske protiv Škotske natkrio centralni dio tribine od 500 mjesta, a asfaltiran je i cijeli pristupni dio pred tribinom. Zamijenjen je elektronski semafor novim i kvalitetnijim, proširen je kapacitet za novinarska mjesta, izgrađen je novi sanitarni čvor za gostujuće navijače.

Godine 2011. natkrivene su desna i lijeva strana gornjeg dijela tribine pa je ukupni kapacitet natkrivenih mjesta porastao na 1.305, a ukupni kapacitet stadiona iznosio je 3.205 sjedala. Sudačka svlačionica preuređena je godinu dana kasnije, a nakon toga izgrađene su i uređene nove prostorije za novinare prema propisima UEFE.

Hoće li Koprivnica u skorijoj budućnosti dobiti ovakvu ljepoticu? / Izvor: Grad Koprivnica

Navedenim poboljšanjima Gradski stadion u Koprivnici ispunio je, prema pravilniku UEFE, sve uvjete za dobivanje treće kategorije stadiona, odnosno mogućnost igranja svih pretkola UEFA Europske lige, uključujući i play off utakmicu.

Još za osvajanja bronce naše reprezentacije na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Katru, najavljena je iz HNS-a gradnja i dogradnja stadiona na kojima igraju naši prvoligaši, a među spomenutima bio je i koprivnički stadion Ivan Kušek Apaš.

Slušaj uživo
zatvori