Petak, 11. listopada 2024.

Propalo je Hrvatsko društvo naivnih umjetnika, Kolarek: Bilo je lijepo dok je trajalo

Hrvatsko društvo naivnih umjetnika prestaje postojati.

Odluka je to Trgovačkog suda u Zagrebu koji je zaključio stečaj HDNU-u, a udruga će se nakon pravomoćnosti rješenja s oko 5.000 eura duga brisati iz registra udruga, piše Index.

Zahtjev za provedbu skraćenog stečaja podnijela je FINA zbog dugova koje organizacija ima u neprekinutom razdoblju od 120 dana. Prema dostupnim podacima, a koji su dostavljeni FINA-i, HDNU nije imala zaposlenih te je imala jedan račun otvoren u komercijalnog banci. Riječ je o udruzi osnovanoj još 1965. godine čiji je aktualni predsjednik slikar Igor Mukić.

Prodaja kao djelatnost

Ciljevi HDNU-a, barem prema onome kako ih oni sami navode, razvijanje su i stimuliranje hrvatske naivne umjetnosti, unaprjeđenje i zaštita slobode naivnog likovnog izričaja te primjereno valoriziranje hrvatske naive, zaštita djela i autorskih prava članova te osiguranje trajnog utjecaja u oblikovanju kulturne politike u Hrvatskoj.

Te su ciljeve članovi, opet ako je vjerovati HDNU-u, ostvarivali sudjelovanjem u pripremama zakonskih i drugih propisa značajnih za likovno stvaralaštvo naivne umjetnosti, organiziranje javnih nastupa, individualnih i skupnih izložbi i likovnih radionica naivne umjetnosti. Kao gospodarsku djelatnost naveli su “prodaju umjetničkih djela vlastite izrade na malo izvan prodavaonica sukladno o Zakonu o trgovini”.

Komentar na gašenje HDNU-a dobili smo od Zlatka Kolareka, predsjednika Udruge hlebinski slikari i kipari naive Hrvatska. Smatra kako je glavni razlog gašenja odlazak iz galerijskog prostora s elitne pozicije u Tkalčićevoj u Zagrebu, gdje je poznata Galerija Mirko Virius bila od 1986. godine.

– Ne znam što reći. Niš’. Jednostavno, žao mi je što je do toga došlo. Hrvatsko društvo naivnih umjetnika imalo je i lijepu tradiciju i lijepe izložbe, dok je trajalo. Ali evo, s obzirom na to da smo ostali bez starih prostorija, više nismo mogli pronaći nove i adekvatne, pa je bilo i za očekivati da će se ovo dogoditi – kazao je kratko Dravi.info.

Slušaj uživo
zatvori