Subota, 26. listopada 2024.

Prihvaćeno izvješće o radu gradonačelnika, oporbi problematične subvencije za vrtiće i obnova sinagoge

Na današnjoj sjednici koprivničkog Gradskog vijeća prihvaćeno je izvješće o radu gradonačelnika za prvih šest mjeseci ove godine.

Uvodno je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić kazao da je polazišna točka svega „da nema društvenih iskoraka bez gibanja u gospodarstvu“.

– Mi smo u boljim vremenima tih gospodarskih gibanja što je vidljivo po poreznim prihodima i stopi zaposlenosti. Omjer radnih mjesta i umirovljenika je 2 naprama 1. Upravo to gospodarstvo otvara prostor za čuvanje visokog standarda građana i tu moram spomenuti božićnice, uskrsnice, stipendije, širenje socijalnih usluga, iskorake u gradnji i rekonstrukciji naše infrastrukture. Snažan je udio u svemu tome EU komponenta, a dobar dio ide kroz naš proračun – kazao je Jakšić.

Spomenuo je pritom izgradnju dva nova vrtića, dogradnju škole, aglomeraciju koja se privodi kraju, rotor kod HAK-a koji je pred nama, spojnu cestu prema Herešinu, pješačko-biciklističku stazu u Cvjetnoj ulici, rekonstrukciju Ulice Ante Starčevića.

– Ulaganje u komunalnu infrastrukturu se nastavlja, tu je ITU mehanizam, natječaj za tržnicu je u finalnoj fazi i uskoro idemo van s rješenjem – zaključio je gradonačelnik.

Ono što je pod ovom točkom dnevnog reda zasmetalo HNS-ovog Gorana Pakasina jest pitanje subvencija za dječje vrtiće.

– Po subvencijama nije jednako dijete koje ide u gradski vrtić i u privatni vrtić – rekao je Pakasin.

Jakšić mu je odgovorio da je subvencija za svu djecu jednaka samo što Grad nema pravni alat da uvjetuje privatnim vrtićima cijene.

Pakasin nije bio zadovoljan odgovorom, pa se na kraju ispostavilo da nije mislio na privatne vrtiće nego na obrte dadilja.

– Obrti za čuvanje djece ne prolaze jednake standarde kao vrtići niti imaju troškove kao vrtići i kako ih onda izjednačiti s jednakom subvencijom – pitao je gradonačelnik.

HDZ-ovog Mladena Fajdetića zanimalo je što je s obnovom sinagoge.

– Bilo je određenih problema oko samog izvođenja gradnje, izabran je novi izvođač radova jer prethodni nije na vrijeme izvršio radove. Siromašno je izvješće pa me zanima je li bilo penala – kazao je Fajdetić.

Gradonačelnik je pojasnio da je riječ o europskom projektu i sve ide kroz resorna ministarstva.

– S njima komuniciramo i u dogovoru s njima idemo dalje. Po ovom, ali i po projektu Aglomeracije Koprivnica vidi se kakvo je stanje u hrvatskoj građevinskoj industriji, kroz što sve prolazimo i koje probleme imama, no ipak drago mi je da smo sve odradili kako treba i nastavljamo projekte – zaključio je Jakšić.

Slušaj uživo
zatvori