Subota, 26. listopada 2024.

[POGURANAC] KUŽIŠ SPIKU? Martina Jurenec je sigurna da može razumjeti svačiju ‘spiku’ i pretvoriti je u nečiji online identitet

U Pogurancu, posebnoj rubrici naših medija, svakoga tjedna predstavit ćemo po jednu tek osnovanu tvrtku, poslovnu ideju ili građansku inicijativu za koju smatramo da je vrijedna naše medijske podrške i to potpuno besplatno.

Koprivničanka Martina Jurenec, poduzetnica s vrijednim iskustvom u digitalnom marketingu, nedavno je pokrenula svoju Agenciju za digitalne medije “Kužiš spiku”, postavljajući novi standard u online oglašavanju i upravljanju digitalnim kampanjama.

Otvaranjem agencije 28-godišnja Martina želi naglasiti da je bitan način na koji tvrtke komuniciraju sa svojom publikom putem digitalnih kanala, s naglaskom na kreativne strategije i mjerljive rezultate.

Ideju oko pokretanja vlastite agencije dobila je još u srednjoj školi kada je na zadnjoj godini dobila savjet profesora koji je rekao da je jedan od načina da zaista budemo zadovolji sami sa sobom i poslom koji radimo – to da otvorimo nešto svoje.

– S mišlju o “nečem svojem” sam išla kroz život i skupljala znanja i iskustva koja su na posljetku rezultirala otvaranjem agencije “Kužiš spiku”. Kod odabira imena bilo je nekoliko različitih opcija, ali niti jedno nije bilo da bih rekla “to je to”. U razgovoru su mi bivše kolegice rekle da ime moje agencije mora biti neko koje će i odražavati moj karakter, veselo, zvučno i kreativno. Tako je iz “spika” žargona za razgovor nastala “Kužiš Spiku” jer volim vjerovati da zaista mogu razumjeti svačiju “spiku” i to implementirati na njihov online identitet, objašnjava Martina.

Izvor: Privatna arhiva

Usluge koje nudi u svojoj agenciji temelje se na spoju strasti, iskustva stečenog na prethodnim radnim mjestima i znanja s fakulteta, a poseban naglasak stavlja na copywriting i kreativno pisanje – od blog objava i tekstova za društvene mreže do priopćenja za medije i newslettera.

– Budući da su moji tekstovi još iz srednjoškolskih dana sudjelovali na raznim natjecanjima, odlučila sam svoju strast pretvoriti u posao, uz stalnu nadogradnju znanja kroz edukacije, nastavlja Martina i govori nam kako osim kreativnog pisanja, pruža usluge profesionalnog fotografiranja, snimanja videozapisa i kreiranja grafičkih rješenja za online distribuciju. Također, u svojoj ponudi ima i cjelokupnu uslugu vođenje društvenih mreža kao i oglašavanja na istima.

Pravi trenutak

U procesu pokretanja agencije Martinin najveći izazov bio je donijeti odluku o pravom trenutku za pokretanje agencije jer, kako kaže, dugo se dvoumila te je šest mjeseci prije pokretanja agencije aktivno istraživala kako najbolje koncipirati poslovanje i je li ono uopće održivo.

– Kada sam konačno donijela odluku, suočila sam se s novom stvarnošću – više nisam imala sigurnost koju pruža rad za poslodavca. Sav prihod sada ovisi isključivo o meni, ali sam to vidjela kao priliku za osobni rast i napredak u svim aspektima života – ističe Martina.

Ova simpatična Koprivničanka otkriva nam i da u slobodno vrijeme kojeg nema puno voli trčanje jer joj predstavlja poseban vid opuštanja, a posebno voli pse, umjetnost, fotografiju i sport.

Martina je trenutno “one-man band” kada je riječ o svakodnevnom poslovanju, no tijekom većih projekata surađuje s brojnim vanjskim suradnicima, posebno kada je riječ o razvoju mobilnih aplikacija, a jednoga dana voljela bi proširiti svoj tim u što uopće ne sumnjamo jer njena vizija vlastite agencije je već definirana.

– Želim aktivno doprinositi lokalnoj zajednici i omogućiti digitalnu transformaciju lokalnim proizvođačima i OPG-ovima. Želim im pomoći da iskoriste potencijal online svijeta kako bi poboljšali poslovanje i proširili svoj doseg. Voljela bih educirati širu javnost o digitalnoj pismenosti i kreativnim načinima izražavanja. U vremenu kad je sve online, vjerujem da je ključno razumjeti kako iskoristiti te platforme ne samo za poslovanje, već i za osobni rast. Voljela bih surađivati s raznim brendovima, ali i raditi kao partner većim agencijama na zanimljivim i izazovnim projektima, pojašnjava odlučna Martina.

Izvor: Privatna arhiva

“Just do it”

Otvorena je za suradnju s različitim sektorima i to naglašava kao jedan od dražih aspekata posla, a do sada je radila s klijentima iz više različitih branši. Svjesna je činjenice kako se digitalni svijet mijenja nevjerojatnom brzinom i koliko je izazovno biti u koraku sa svime, a Martina se trudi stalno istraživati i učiti.

– Volim biti u toku s trendovima i novitetima jer smatram da je važno pratiti što se događa, ne samo zbog konkurentnosti, već i kako bih klijentima mogla ponuditi najsvježija rješenja – govori nam Martina.

Martinu smo upitali i koji bi savjet dala nekome tko razmišlja o pokretanju vlastitog biznisa u digitalnom marketingu ili medijima.

– “Just do it!” Ali prije toga istražite tržište, dobro definirajte svoj poslovni pothvat i steknite dovoljno znanja i iskustva. Morate biti spremni na rizik i dane kada se baš i ne osjećate najbolje, a posao mora ići. Važno je u svemu tome stvoriti i dobru mrežu poznanstava koja mogu biti dobra podrška u početnoj fazi. I na samom kraju, vjerujte u sebe i budite ustrajni – poruka je to talentirane i svestrane poduzetnice.

Slušaj uživo
zatvori