Subota, 26. listopada 2024.

Počinje cijepljenje protiv gripe, u županiju stiglo 11.200 doza

Cjepivo protiv gripe stiglo je u Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije.

Od epidemiologa dr. Darka Radičeka doznali smo da je u našu županiju ove godine stiglo 11.200 doza cjepiva.

– Dobili smo dovoljnu količinu i smatramo da će nam biti dovoljno za sve koji se žele cijepiti – smatra dr. Radiček.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo ove godine je naručio četverovalentno inaktivirano cjepivo. Njegov sastav sukladan je preporuci Svjetske zdravstvene organizacije za ovu sezonu i temeljen je, kako su pojasnili iz Zavoda, na rezultatima kontinuiranog praćenja genskih i antigenskih osobina cirkulirajućih virusa gripe u prethodnoj sezoni.

Cjepivo protiv sezonske gripe bit će, kao i dosadašnjih godina, besplatno za osobe koje imaju povećan rizik od komplikacija gripe. Posebna je preporuka da se cijepe građani stariji od 65 godina, kronični bolesnici, trudnice i zdravstveni radnici.

– To su kategorije koje se tradicionalno cijepe besplatno. Cjepivo je trenutno u Zavodu i mi ga sad distribuiramo prema cjepiteljima, a oni će i ove godine biti obiteljski liječnici i pedijatri – pojasnio je dr. Radiček.

Cijepljenje će početi u ponedjeljak. Svi koji se žele cijepiti protiv gripe, a pripadaju nekoj od skupina za koje je besplatno, trebaju se javiti izabranim liječnicima obiteljske medicine i pedijatrima.

Oni koji nemaju pravo na besplatno cjepivo, mogu se cijepiti kod izabranih liječnika ako samo kupe cjepivo na temelju recepta. Cjepivo u ljekarnama košta 14,70 eura.

Slušaj uživo
zatvori