Subota, 26. listopada 2024.

INTERVJU Mirjana Hanžeković: Naglasak u budućnosti je na edukaciji i preventivi, tako jedino možemo postati zdrava zajednica

Dom zdravlja Koprivničko-križevačke županije 23. listopada obilježava 20 godina svog postojanja i djelovanja. Tim povodom razgovarali smo s ravnateljicom Mirjanom Hanžeković koja nam je otkrila ključne trenutke u razvoju ustanove, izazove s kojima su se susretali te planove za budućnost. Kroz protekla dva desetljeća Dom zdravlja postao je neizostavan dio zdravstvene skrbi u županiji.

Možete li nam reći nešto o počecima Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije? Kako su izgledali prvi koraci?

Dom zdravlja Koprivničko-križevačke županije osnovan je 2004. godine kada su se tri doma zdravlja – Koprivnica, Križevci i Đurđevac, spojila u županijski sukladno tadašnjoj zakonskoj odredbi, što je Koprivničko-križevačka županija odmah prihvatila i počela s novim ustrojem. Doduše, protekom 20 godina možemo biti svjedoci da i dan danas određene županije u Hrvatskoj još uvijek nisu provele tu odredbu, koja je čak i u novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti navedena. Tako smo bili jedni od prvih u Republici Hrvatskoj koji su proveli tu zakonsku odredu i organizacijski i financijski podigli nivo našega Doma zdravlja jer sigurno da je lakše upravljati s jednog mjesta i provoditi jedinstvene odluke jedne uprave, u odnosu na ranije tri uprave gdje je svaka donosila svoje odluke, provodila ih na svoj način, što ako imate ovako jedan kompleksan zdravstveni sustav, na njegovo funkcioniranje može itekako negativno utjecati.

Koje su ključne promjene i poboljšanja ostvarene tijekom ovih 20 godina?

Zdravstveni sustav napreduje svakim danom – kako napreduje tehnologija i informatizacija s time se razvijaju i pojedini sustavi, uključujući i ovaj naš. Dom zdravlja Koprivničko-križevačke županije u odnosu na onaj prije 20 godina, ako gledamo razdoblje kada su se domovi zdravlja izdvojili iz Medicinskog centra, ima puno više djelatnosti nego ranije i to primjerice medicinu rada i sporta, palijativnu skrb, oralnu kirurgiju, oftalmološku ordinacija, jedno vrijeme smo imali i ljekarničku djelatnost, a u najavi su nam za sljedeću godinu i radna terapija, fizikalna terapija, logopedija, centar za mentalno zdravlja.
Medicinska oprema je itekako napredovala u posljednjih nekoliko decenija, kao i informatizacija, što je dovelo do bržeg i boljeg praćenja medicinskog ishoda pojedinog pacijenta.

Snimio Dino Šef.

Koji su bili najveći izazovi s kojima se Dom zdravlja suočavao tijekom svog razvoja?

Velik izazov bio je ustrojiti Dom zdravlja Koprivničko-križevačke županije prije 20 godina te iz njih tri sastaviti jedinstvenu, funkcionalnu cjelinu koja će služiti pacijentima. Ekonomski, pravno i organizacijski bilo je to jedno izazovno razdoblje koje je zahtijevalo velike napore tadašnje uprave koja je pred sobom imala veliku zadaću i u tome su uspjeli. Sada imamo jedan zdrav sustav koji samo treba dalje graditi. Nadalje, tu su bili i različiti drugi izazovi koje je Dom zdravlja uspio prebroditi, a jedno od najtežih razdoblja za nas kao ustanovu bila je epidemija koronavirusa. Bilo je to razdoblje u kojem smo se počeli suočavati s nedostatkom kadra, vrijeme u kojem nam se u jednoj godini u sustav poslovanja vratilo sedam ordinacija, poradi odlaska zakupaca u mirovinu, dok je 13 ordinacija u to vrijeme bilo bez liječnika, a svaki dan je trebalo osigurati liječnika na COVID punktovima u Križevcima, Koprivnici i Đurđevcu, kao i organizaciju cijepljenja. Bilo je to ujedno i razdoblje koje nas je ojačalo i timski povezalo, no ipak, razdoblje koje nikako ne želimo ponoviti jer nas je iscrpilo financijski, organizacijski i kadrovski. Ovdje ću iskoristiti i priliku da zahvalim svim djelatnicima koji su nesebično sudjelovali u organizaciji kao i provođenju svih mjera u borbi protiv epidemije koronavirusa.

Kako ocjenjujete ulogu Doma zdravlja u lokalnoj zajednici?

Primarna zdravstvena zaštita svoje pretpostavke temelji na prepoznavanju da je najveći mogući standard zdravlja jedno od temeljnih prava svakog ljudskog bića bez obzira na različitosti. Dom zdravlja na području naše županije svakom svom pacijentu pruža cjelovitu zdravstvenu skrb za vrijeme čitavog životnog vijeka uključujući promociju zdravlja i prevenciju bolesti, liječenje, rehabilitaciju i palijativnu skrb u svakodnevnom okruženju. Samim time, primarna zdravstvena zaštita je najinkluzivniji, najpravedniji i troškovno najučinkovitiji pristup za poboljšanje fizičkog i mentalnog zdravlja ljudi, kao i društvenog blagostanja. Vrijedno je podsjetiti se kako se u 2018. godini obilježavalo 40 godina od donošenja Povelje iz Alma Ate koja je usvojena 1978. godine, a posebno je naglasila važnost primarne zdravstvene zaštite u članku VII. U Povelji se zagovara cjelovita primarna zdravstvena zaštita dostupna svima u okviru pokreta promicanja zdravlja.

Snimio Dino Šef.

Kako je Dom zdravlja pridonio poboljšanju zdravlja stanovništva u Koprivničko-križevačkoj županiji?

Dom zdravlja je temeljna ustanova primarne zdravstvene zaštite na lokalnoj razini koja povezuje postojeće djelatnosti, nadzire njihov rad, planira potrebni razvoj i garantira stanovništvu tog područja kontinuiranost i kvalitetu zdravstvene zaštite sa socijalnim elementima bez kojih nema one toliko potrebne humanistički orijentirane medicine. Dom zdravlja mora prepoznati glavne zdravstvene probleme u zajednici te pružiti preventivnu i kurativnu pomoć. Provodeći određene preventivne programe, osiguravajući svojim liječnicima sve potrebne uvjete za rad, Dom zdravlja je od velikog značaja za cijelu županiju jer sve počinje od Doma zdravlja, odnosno od primarne razine zdravstvene zaštite.

Koje su specifične usluge i program koje Dom zdravlja nudi, a koje su posebno važne za ovu zajednicu?

Specijalističko – konzilijarna zaštita koju provodimo približava zdravstvenu zaštitu koja je karakteristična za sekundarnu razinu zdravstvene zaštite na kućni prag pacijenata, odnosno u Domu zdravlja pacijent može obaviti usluge iz područja radiologije, oftalmologije i optometrije, fizikalne medicine i rehabilitacije bez odlaska u bolnicu. Nadalje, u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom osigurava se dolazak specijalista u domove zdravlja jednom ili nekoliko puta tjedno i to otorinolaringologa, psihijatra, internista, urologa ortopeda i kirurga, što je od velikoga značaja za naše pacijente koji su starije životne dobi te im je dolazak u bolnicu otežan. Na ovaj način se približila specijalistička usluga pacijentima. Također, tu je i telemedicina koju smo u suradnji s Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu uveli 2023. godine. Proces je do sada funkcionirao tako da kada pacijent dobije uputnicu za 24 – satni holter EKG-a ili tlaka, 12 kanalni EKG ili za spirometriju mora ići u bolnicu i vratiti se kući pa drugi dan ponovno doći da mu se uređaj skine, a onda još čekati nalaz za očitanje i doći po njega. Nakon uvođenja telemedicine, pacijenti dođu u ordinaciju, dobiju uređaj i nalaz im se vrati očitan.

Koliko je infrastruktura Doma zdravlja napredovala u posljednjih 20 godina?

Dom zdravlja Koprivničko-križevačke županije konstantno ulaže u medicinsku opremu kao i u infrastrukturu. U zgradu Doma zdravlja u Koprivnici, u opsežnu obnovu i rekonstrukciju interijera i eksterijera uloženo je više od 1,2 milijuna eura davne 2015., odnosno 2017. godine kada još nije bila ovolika inflacija i vrijednost novca je imala drugačije mjerilo, pa je i sam ulog za to vrijeme bio investicijski jak. Dom je dobio svoj nekadašnji izgled iz 1875. godine, no u osvježenom izdanju, a restauratori su pazili na to da to kulturno dobro zadrži svoju estetsku vrijednost. Obnovljene su zgrade u Križevcima i Đurđevcu, izgrađena je kotlovnica u Koprivnici, uvedena je centralna klimatizacija u Koprivnici, izgrađeno je parkiralište u Koprivnici i Križevcima, prošle godine smo nabavili dva uređaja za mamografiju s tomosintezom, digitalne snimaone za Križevce i Đurđevac za djelatnost radiologije, opremljeno je i rekonstruirano nekoliko stomatoloških, kao i ordinacija opće medicine na području naše županije. Sve ono što se napravilo u posljednjih 10 godina teško je navesti jer Dom zdravlja je ogroman pogon koji ima tri velike zgrade s 12 djelatnosti u tri grada i po dvije ordinacije, i to najčešće ordinacije opće medicine i stomatološke, u svakoj od naših općina. Obuhvaćamo cijelo područje naše županije i pokušavamo da razvoj i ulaganja budu jednako mjerljiva u svakom području. Možemo reći da je u posljednjih 10 godina uloženo otprilike 50 milijuna kuna i to iz našeg i županijskog proračuna, ali i iz europskih fondova. Namjerno ovdje spominjem kune jer današnja vrijednost svih ovih investicija, imajući u vidu rast cijena, odnosno visoku stopu inflacije bila bi u rangu današnjih 20 milijuna eura.

Snimio Dino Šef.

Na koji način se primjenjuju nove tehnologije i digitalizacija u radu Doma zdravlja?

Dom zdravlja je uveo novo programsko rješenje za sve ordinacija i djelatnosti 2022. godine kako bismo mogli pratiti sustav jedinstvenim programom i biti u trendu s razvojem tehnologija. To znači povezivanje pojedinih ordinacija s drugim djelatnostima, što do sada nije bio slučaj, a nedavno smo uveli i digitalno uredsko poslovanje.

Koji su planovi za daljnju modernizaciju i unaprjeđenje opreme i usluga?

Konstantno ulažemo u nove tehnologije i opremu, a trenutno smo u fazi planiranja za nadolazeći projekt koji će biti financiran iz sredstava Europske unije gdje se nadamo da ćemo uspjeti nabaviti dosta medicinske opreme te obnoviti postojeću s bespovratnim sredstvima, a što će biti od velikog značenja za financijsko poslovanje Doma zdravlja.

Koje su glavne potrebe kadrova i na koji način se ulaže u njihovo obrazovanje i profesionalni razvoj?

U posljednje dvije godine Dom zdravlja je raspisao nekoliko puta natječaj za specijalizacije iz djelatnosti opće/medicine, ginekologije i opstetricije, pedijatrije, fizikalne medicine i rehabilitacije, oftalmologije i optometrije te medicine rada i sporta. Nadamo se da ćemo po završetku školovanja spomenutih liječnika, koji su nam i dobili specijalizacije iz navedenih djelatnosti, za nekoliko godina ojačati zdravstveni sustav svojim povratkom u već određene ordinacije. Gotovo sve specijalizacije Doma zdravlja financirane su iz EU fondova u vrijednosti 1,5 milijuna eura. Također, za svoje djelatnike redovito osiguravamo sredstva kojima ih šaljemo na određena usavršavanja ili edukacije kako bi bili u korak s novim medicinskim trendovima.

Kako uspijevate zadržati kvalitetan kadar u ovim izazovnim vremenima za zdravstveni sektor? Što je s nedostatkom liječnika?

Imamo izvrsnu suradnju s jedinicama lokalne i regionalne samouprave gdje svaka od njih u skladu sa svojim financijskim mogućnostima izdvaja određena sredstva za dolazak liječnika, dok pojedine jedinice lokalne samouprave osiguravaju i stanove za svoje liječnike. Nadalje, tu imamo i naše gradove koji u svojim proračunima imaju predviđene financijske mjere zadržavanja liječnika i to ponajprije specijalista pedijatrije i ginekologije dok se uz navedene financijske stimulacije osigurava i rješavanje stambenog pitanja.
Trend odlazaka liječnika iz primarne zdravstvene zaštite je trenutno aktualan, no vjerujem da ako na nacionalnoj razini uspijemo neke stvari promijeniti, zatim određenim mjerama zadržavanja liječnika te našom internom politikom poslovanja, možemo učiniti da se ta stopa barem zaustavi. Mlade liječnike privlači rad u kliničkim bolničkim centrima, no ako sagledate prednosti rada u Domu zdravlja, tu uvijek možete raspolagati sa svojim slobodnim s vremenom, slobodnim vikendima, ako je netko zainteresiran za prekovremeni rad, uvijek može dodatno zaraditi, dok nisu zaobilazne ni mjere koje nude naše općine. Važno je napomenuti da nakon godine dana rada u Domu zdravlja svaki liječnik može otići u privatnike i tako dalje sam upravljati sa svojom ordinacijom. Mnoštvo je prednosti rada u Domu zdravlja i mislim da će s vremenom to prepoznati i mladi liječnici.

Što vidite kao ključne ciljeve za Dom zdravlja u narednih pet do 10 godina?

Naši strateški ciljevi su daljnje zapošljavanje liječnika, rad na kadru, uvođenje novih djelatnosti koje smo već ranije spomenuli te investicije u infrastrukturu i opremu Doma zdravlja. Jedan od trenutno najvažnijih i do sada najvećih projekta je Dom zdravlja u Križevcima, koji je već započeo, a obuhvaća uklanjanje dijela zgrada, izgradnju dviju novih i energetsku obnovu postojećih dviju zgrada u vrijednosti osam milijuna eura, a u potpunosti je financiran sredstvima Županije koja nam je ogromna potpora u svim projektima. Projektom će se osvježiti dosadašnja vizura grada, pridonijet će se značajnoj kvaliteti zdravstvene zaštite s obzirom na to da su pojedini dijelovi u prostorima potpuno neadekvatni, a isto tako se nadamo da će i naši djelatnici biti zadovoljniji te ugodnije obavljati svoje svakodnevne poslove u novim, modernim i prilagođenim prostorima. Druga važna investicija nam je obnova zgrade Doma zdravlja u Đurđevcu za što imamo spremnu projektno-tehničku dokumentaciju te je već dio ulaganja proveden ove godine u vrijednosti 300.000 eura za uvođenje centralne klimatizacije odnosno dizalice topline. U narednim godinama cilj nam je u potpunosti okrenuti se zadržavanju naših djelatnika građenjem jednog stabilnog zdravstvenog sustava koji će biti popraćen ulaganjima u modernu infrastrukturu i medicinsku opremu.

Snimio Dino Šef.

Kako ocjenjujete suradnju s drugim zdravstvenim institucijama i organizacijama u županiji?

Zaista imamo jedan dobar odnos sa svim zdravstvenim ustanovama bez kojih kvalitetna i potpuna zdravstvena zaštita nikad ne bi bila provedena do kraja. Svaki pacijent je sudionik svake od naših zdravstvenih ustanova i tu moramo biti povezani i dobro komunicirati da bi se usluga provela do kraja. Naravno, da tu moramo spomenuti odličnu suradnju i sa zavodima za socijalnu skrb kao i ustanovama za zdravstvenu njegu.

Kakva je vaša vizija za daljnje uključivanje zajednice u rad Doma zdravlja?

Ono što sa sigurnošću mogu reći da ćemo slijediti nacionalni plan i strategiju za zdravstvo koje donosi Ministarstvo zdravstva te sukladno njihovim uputama i direktivi nastojat ćemo u što kraćem roku popratiti određene promjene i novine važne za zdravstveni sustav. I dalje ćemo provoditi preventivne zdravstvene programe, kao što je nacionalni program za probir i rano otkrivanje raka pluća, nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke te nacionalni program prevencije ranog otkrivanja slabovidnosti. Zajednica se mora uključiti što više, građani se moraju odazvati kako bismo na vrijeme otkrili ili spriječili pojedine negativne zdravstvene ishode. Naglasak u budućnosti stoji na edukaciji i preventivi jer jedino tako možemo postati zdrava zajednica.

Postoje li planovi za nove projekte ili inicijative koje će dodatno unaprijediti zdravlje stanovništva?

Uskoro počinjemo s preventivnim zdravstvenim pregledima pacijenata kojima će se na pregled pozivati oni pacijenti koji nisu unazad dvije godine bili kod liječnika opće prakse, a kako sam već istaknula, u sljedećih godinu do dvije uvest će se i nove djelatnosti u Dom zdravlja što će svakako unaprijediti zdravlje stanovništva.

Koju poruku biste željeli poslati korisnicima usluga Doma zdravlja povodom ovog značajnog jubileja?

U čovjeka, prema Ustavu Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) iz 1948., zdravlje je stanje potpunoga tjelesnoga, duševnog i društvenog blagostanja, a ne samo odsutnost bolesti i nemoći; ono je osnovno ljudsko pravo, a postizanje najviše razine zdravlja najvažniji je svjetski društveni cilj. U dosta slučajeva će vam pomoći vaš liječnik, no na vaše navike i način života liječnik ne može utjecati te je zato važno da imate zdravi način prehrane, redovito vježbate i smanjite negativne navike što će itekako učiniti da se bolje osjećate i da živite zdraviji i kvalitetniji život.

Slušaj uživo
zatvori