Subota, 26. listopada 2024.

IMA LI RAZLOGA ZA BRIGU? Provjerili smo kakvo je stanje s koronavirusom i gripom u našoj županiji

Na području Koprivničko-križevačke županije još od kolovoza bilježi se porast broja oboljelih od koronavirusa, no situacija je pod kontrolom i velika većina zaraženih ima samo lakše tegobe.

Rekla nam je to Maja Blažeković, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, dodavši da je poveći broj oboljenja zabilježen u rujnu, dok je od sredine rujna i više hospitaliziranih u koprivničkoj Općoj bolnici Dr. Tomislav Bardek, no u pravilu je riječ o osobama starije životne dobi.

– Počelo je novo sezonsko cijepljenje protiv koronavirusa i preporučuje se redovito cijepljenje, odnosno docjepljivanje – naglasila je Blažeković.

Kad je pak riječ o simptomima, Blažeković je istaknula da velika većina oboljelih ima temperaturu, grlobolju i bolove u kostima i mišićima, a većih komplikacija kod mlađe populacije nema.

– Hospitalizirani s težom kliničkom slikom imaju pogoršanje u obliku otežanog disanja pa njima treba potpora i bolničko praćenje. Ipak, velika većina ljudi preboli koronavirus s temperaturom i grloboljom, malo ih bole mišići i kosti – poručila je.

Sezona gripe još nije počela

Kad je pak riječ o gripi, “sezona” još nije počela, a nije stiglo niti cjepivo, nastavila je.

– Cjepivo protiv gripe još nije stiglo, vjerojatno će doći krajem listopada. Hrvatski zavod za javno zdravstvo će odrediti datum kad će početi cijepljenje, a to se također očekuje krajem listopada ili početkom studenog i tu problema nema – otkrila je i dodala da su simptomi gripe isti kao i prijašnjih godina, dok se teža klinička slika može pojaviti kod nekih imunokompromitiranih pacijenta kod kojih, primjerice, dolazi do upale pluća.

Unatoč dobroj situaciji, u županijskom zavodu savjetuju cijepljenje i protiv koronavirusa i protiv gripe.

– Sve skupine koje su preporučljive za cijepljenje protiv gripe su preporučljive i za cijepljenje protiv koronavirusa, a to su osobe starije od 65 godina, svi korisnici domova za starije osobe ili institucija za njegu kroničnih bolesnika – zapravo svi naši kroničari, a zatim i zdravstveni radnici, djeca s kroničnim oboljenjima… – kazala je Blažeković.

S obzirom na to da se ove bolesti prenose zrakom, važno je primjenjivati sve naučeno tijekom pandemije koronavirusa.

– Trebamo držati razmak s osobama koje pokazuju znakove respiratornog oboljenja, a savjetujemo kihati ili kašljati u maramicu ili rukav koliko je moguće. Ako smo bolesni, bitno je ne ulaziti u kontakte s osobama koje možemo zaraziti. Dok je dokazano oboljenje od koronavirusa bilo bi dobro da smo pet dana kod kuće i da se međusobno ne družimo, a da još pet dana nakon toga nosimo masku. Slično je i kod gripe – dok smo bolesni moramo biti kod kuće i preboljeti ju – zaključila je Blažeković i oboljelima s lakšim tegobama savjetovala tople čajeve, vitamin C, limun i odmaranje.

Tekst pripremili Nela Carek Grahovac i Tomislav Matijašić.

Slušaj uživo
zatvori