Subota, 26. listopada 2024.

Gradit će se sortirnica, Ostriž: Pod kontrolom želimo zadržati cjenovni udar odlaganja otpada

Kako bi se doprinijelo cjelovitosti sustava gospodarenja otpadom, ali i pod kontrolom zadržao cjenovni udar odlaganja otpada, u Koprivnici će se graditi sortirnica.

Kako je to Dravi.info objasnila zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž, sortirnica vrijedna 3,7 milijuna eura gradit će se u Herešinu, a 70 posto vrijednosti projekta pokrit će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s obzirom na to da je projekt sortirnice jedan od njih pet u Hrvatskoj koji su dobili sredstva.

– Svi smo svjesni da je zbrinjavanje otpada veliki problem sadašnjosti i budućnosti, a uspostavom cjelovitog sustava gospodarenja otpada, pa tako i uvođenjem sortirnica koje mogu puno finije razvrstati otpad, može se dobiti i dosta sirovine koja se onda kasnije ponovno koristi. Time se smanjuje odlaganje otpada na odlagalištima – objasnila je Ostriž.

Osim što će se izgradnjom sortirnice dodatno zaokružiti sustav gospodarenja otpadom, reagirat će se i na poskupljenje odlaganja otpada.

– S obzirom na to da je od 2018. godine Piškornica cijene odlaganja otpada povećala 90 posto u skladu s europskim smjernicama, Gradsko komunalno poduzeće Komunalac je sve to vrijeme minimalno povećavao cijene, mislim da se radi o iznosu do 20 posto. Najavljeno je novo povećanje cijena od 1. siječnja pa je sortirnica svakako izuzetno važna kako bismo i dalje cjenovni udar uspjeli zadržati pod kontrolom – zaključila je zamjenica gradonačelnika.

Slušaj uživo
zatvori