Subota, 26. listopada 2024.

FOTO Uspješno održan panel o kibernetičkom nasilju nad djevojčicama i ženama, prijavljenih slučajeva je sve više

U Koprivnici je održano predstavljanje međunarodnog projekta o rodno uvjetovanom kibernetičkom nasilju nad djevojčicama i ženama, s ciljem stvaranja sigurnijeg online okruženja.

Projekt koji se provodi u Hrvatskoj, Portugalu i Španjolskoj podržavaju Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo obrazovanja.

Ustupila Verica Rupčić.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren istaknuo je važnost uključivanja mladih u rasprave o prevenciji nasilja, dok je pravobraniteljica Višnja Ljubičić naglasila potrebu za podizanjem svijesti o online nasilju nad ženama.

Panel je moderirala Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije Verica Rupčić.

– Organiziramo i sudjelujemo u javnozdravstvenim kampanjama, u promicanju ravnopravnosti u društvenoj i političkoj sferi, intenzivno radimo na jačanju položaja žena u poslovnom svijetu, a posebice u ruralnim područjima. Svojevrsna okosnica rada Povjerenstva su aktivnosti usmjerene na problematiku i prevenciju svakovrsnog nasilja, a razne aktivnosti provodimo i u sferi vršnjačkog nasilja, koje ima različite oblike. Svjedoci smo činjenice kako je kibernetičko nasilje općenito pa tako i nasilje nad djevojčicama i ženama, kao i intimno partnersko kibernetičko nasilje, u posljednje vrijeme sve češće, što je odraz povećanja uporabe interneta i društvenih medija općenito – naglasila je Verica
Rupčić.

Ustupila Verica Rupčić.

Spomenimo kako su u raspravi aktivno sudjelovali učenice i učenici uz iznošenje raznih iskustava, ali i vrlo korisnih prijedloga uz Razgovor o izazovima i pojavama rodno uvjetnog kibernetičkog nasilja na području naše županije. Uz članice i člana Povjerenstva panelu su prisustvovale ravnateljice i ravnatelji osnovnih i srednjih škola, predstavnici Županijskih ustanova, ravnateljice Županijskih zdravstvenih ustanova, predstavnici policije, Zavoda za socijalni rad te učenice i učenici srednjih i osnovnih škola.

U panel raspravi također su sudjelovali: Petra Sobota Frčak, socijalna pedagoginja iz đurđevačke Strukovne škole, Igor Grgić Lovreković policijski službenik za kibernetičku sigurnost i digitalnu forenziku u Službi krim.policije PU, Jasna Horvat Vlahović pedagoginja iz đurđevačke Gimnazije Dr.Ivana Kranjčeva, Mihaela Telebar soc.pedagoginja iz Zavoda za
socijalni rad Područnog ureda Koprivnica i Barbara Cafuk socijalna radnica iz Centra za
pružanje usluga u zajednici Svitanje.

Slušaj uživo
zatvori