Petak, 25. listopada 2024.

FOTO Martinjski meštri dolaze u Đurđevac, Sočev: Manifestacija je humanitarnog karaktera, prikupljamo donacije za Mali princ

Martinjski meštri ove subote dolaze u Đurđevac.

Već tradicionalna Velika martinjska špelanacija održat će se na Gradskoj tržnici s početkom u 18 sati.

Najavila je to Kristina Sočev, pomoćnica direktora Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije, i pojasnila kako se ne radi o obilježavanju Martinja već je to redovita godišnja vinoda martinjskih meštri kao svojevrsna najava Martinja.

– Koncept ove manifestacije je da svake godine selimo iz grada u grad, iznimno se prošle godine drugu godinu zaredom održavala u Koprivnici, a sad je ponovo red došao na Đurđevac. Zahvaljujem Turističkoj zajednici grada Đurđevca na suorganizaciji kao i Udruzi vinogradara i voćara Đurđevac koji su nam svojevrsni domaćini – rekla je Sočev.

Naglasila je kako je i ove godine manifestacija humanitarnog karaktera te će se sav prikupljeni iznos uplatiti đurđevačkoj Udruzi Mali Princ.

– Uz donaciju od 15 eura svaki će posjetitelj dobiti čašu s logom i imati mogućnost neograničene konzumacije vrhunskih vina – napomenula je Sočev.

Socijalna radnica Lucija Begović u Udruzi Mali Princ zahvalila je na odabiru njihove udruge kako bi im se ovom donacijom pomoglo u aktivnostima koje provode.

Izvor: Podravski radio, Foto: Silvija Zidar

Županija partner Velike martinjske špelancije je Brodsko-posavska županija koja će se predstaviti sa svojih pet vrhunskih vinara, a doći će i predstavnici i članovi Visoke vinske akademije iz Slavonskog Broda.

– Nakon epidemije koronavirusa koja nas je spriječila prije dvije godine, ove nam godine dolaze “martini” iz cijele Hrvatske. Uz 13 naših registriranih vinara s područja naše županije dolazi nam i pet vinara iz Brodsko-posavske županije i to nam je iznimno važno da usporedimo vina i vidimo kako oni rade – rekao je Marijanko Ređep, predsjednik Udruge vinogradara i voćara Đurđevac.

Direktor Turističke zajednice grada Đurđevca Mario Fuček naglasio je kako je područje Đurđevca “najvinarskije” područje na području županije.

– Imamo velik broj vinara koji rade sjajna vina “s Peskov” kojima razonode naše posjetitelje. Svima želim izraziti dobrodošlicu u grad Picoka – rekao je Fuček.

Izvor: Podravski radio, Foto: Silvija Zidar

Podršku organizaciji ove manifestacije i ove godine pruža Koprivničko-križevačka županija.

– Tradicija je nešto što čuva sve one vrijednosti koje su iz ishodišta našeg naroda nastale, a to su između ostalog i ove regule vezane uz vino. Treba istaknuti kako Županija zaista podržava rad naših udruga vinara, vinogradara i voćara. Ovakva priredba je jedinstvena i mislim da nijedna županija nema ovakav sadržaj, a to se vidi po velikom odazivu naših prijatelja iz drugih županija – rekao je župan Darko Koren.

Željko Kožarić Mrvica, poznati đurđevački vinski biškup, osvrnuo se na povijest održavanja špelancija, istaknuvši kako je ovo već 17. vinoda i pozvao sve na Veliku martinjsku špelanciju u Đurđevac.

Tekst pripremila Martina Sabađija Buđak.

Slušaj uživo
zatvori