Subota, 26. listopada 2024.

FOTO: LOKALNE DESTINACIJE Vrtićarci posjetili odredišta za koja ni neki odrasli ne znaju da postoje

Među turistima koji će obilaziti hrvatske i svjetske destinacije bez da znaju što im vlastiti kraj nudi, zasigurno neće biti vrtićarci iz Novigrada Podravskog.

Skupini Balončići vrijedne “tete” osmislile su pravi mali turistički aranžman, a u sklopu projekta Tradicija, ovoga puta posjetili su Molve.

Nakon puta, objavili su zanimljiv putopis koji bi mogao potaknuti i odrasle da se zapute i posjete iste lokalitete.

– Krenuli smo autobusom te prvo ugledali impozantnu građevinu, “podravsku katedralu”, crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u nebo o kojoj smo ukratko ispričali neke najvažnije činjenice. Nastavili smo do naše prve stanice, tkalje, Katice Lončar koja je djeci pokazala kako se tka na “naredu” ili tkalačkom stanu te namata konac na kolovratu. Inače, Katica je dugogodišnja članica KUD-a Molve i sakupljačica te ljubiteljica tradicijskih predmeta i običaja. Katica je djeci objasnila kako su nekada žene tkale odjeću koju su nosile jer nije bilo trgovina. Djeci je to bilo jako zanimljivo te su svi pokušali s njom namatati konac – napisale su odgajateljice.

Posjetili su i Mariju Cenkovčan, također sakupljačicu starina i tradicijskih predmeta, članicu KUD-a Molve od 1965. godine.

– Ona je djeci odsvirala pjesmu na cimbalu koji je naučila svirati prije nekoliko godina te pokazala stotine svojih sakupljenih starih, zaboravljenih predmeta i tkanina. Djevojčice su posebno oduševile “poculice”, kapice šivane rukom za glavu koje su nekada nosile mlade cure i žene. Naše putovanje se nastavilo prema rijeci Dravi, prošli smo mostom kako bi djeca vidjela nabujalu rijeku. Zadnja stanica našeg izleta se nalazila u Sekulinama u Ruralnoj kući za odmor Ivančan gdje je ljubazni domaćin Matej Ivančan djeci pripremio grickalice i sokove, a djeca su uživala u hranjenju magaraca, šetnji uz ribnjak te raznim igrama u prekrasnoj prirodi. Puni dojmova vratili smo se u popodnevnim satima u vrtić gdje su zadovoljnu i sretnu djecu dočekali roditelji – zaključile su u vrtićkom “putopisu”.

Slušaj uživo
zatvori