Subota, 26. listopada 2024.

Đurđevac u top 10 gradova po ulaganju u obrazovanje, Janči: Idemo prema jednosmjenskoj nastavi

Prema podacima koje je objavio portal gradonačelnik.hr, Đurđevac je u top 10 gradova u državi po ulaganju u obrazovanje za 2023. godinu.

Podatak je u emisiji na Podravskom radiju komentirao gradonačelnik Hrvoje Janči.

– Briga za mlade i za budućnost je jedna velika odgovornost. Mi kontinuirano ulažemo u predškolski odgoj i obrazovanje, ali i osnovnoškolski i srednjoškolski te u visoko obrazovanje. Trudimo se koristiti europska sredstva po svim razinama i osigurati prije svega materijalne uvjete, a onda i one programske, da na taj način mladima osiguramo najbolji standard – kazao je Janči.

Dodao je kako Grad konstantno ulaže i u materijalne uvjete u dječjem vrtiću.

– Dosad je bilo nekoliko dogradnji vrtića i upravo ovoga tjedna su mališani ušli u nove prostore kapaciteta osam novih skupina plus blagovaonica i kuhinja. Sva djeca s područja grada će i dalje imati svoje mjesto u vrtiću i roditelji za to ne moraju brinuti. Lani smo imali značajno ulaganje u energetsku neovisnost vrtića, postavljene su dvije dizalice topline i solarna elektrana. Trenutno su nam u tijeku energetske obnove u područnim školama u Mičetincu, Čepelovcu, Budrovcu i Sirovoj Kataleni – istaknuo je.

Planovi vezani uz dogradnju osnovne škole dobro napreduju, kao i oni vezani uz glazbenu školu.

– Grad je od Fine kupio zgradu i pripremamo energetsku obnovu i kompletno uređenje prostora za smještaj glazbene škole. Duže vrijeme nam je cilj da grad ima svoju samostalnu glazbenu školu, a preduvjet za to je svakako osiguravanje prostora i svih ostalih materijalnih uvjeta. S druge strane, naša osnovna škola je trenutno u dvije smjene, no napravljen je glavni projekt, piše se građevinska dozvola i dobivena je suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja za nadogradnju. Imat će još 12 učionica, šest kabineta, novu kuhinju, restoran i još jednu sportsku dvoranu. Tu je i uređenje okoliša s vanjskim terenima. To je projekt vrijedan oko 10 milijuna eura koji će u cijelosti biti financiran iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti i koji će nam omogućiti jednosmjensku nastavu – najavio je Janči.

Govoreći o obrazovanju u Đurđevcu, Janči je spomenuo kako je završena treća godina studiranja na Sveučilištu Sjever, odnosno prva generacija prvostupnika računarstva i informatike dobila je svoje diplome.

– U tijeku je natječaj za novi krug stipendija za iduću godinu, pa je i ovo poziv svim studentima da se prijave i iskoriste priliku, a mi ćemo se potruditi da svi prijavljeni dobiju novac. Intenzivno komuniciramo s upravom Sveučilišta i gledamo na koji način još bolje pospješiti dostupnost visokog obrazovanja na našem području. Jedan od nužnic ciljeva je osiguranje prostora i tu se trenutno rade značajne aktivnosti oko pregleda potencijalnih novih prostora i izgradnje i dogradnje. Tu značajnu ulogu ima i naš saborski zastupnik Željko Lacković koji je zadužen da se određena sredstva osiguraju i u proračunu Republike Hrvatske za iduću godinu, ne samo u Đurđevcu nego i u Koprivnici i Varaždinu gdje Sveučilište Sjever ima svoje prostore. Drago nam je da broj studenata raste iz godine u godinu – zaključio je gradonačelnik Janči.

 

 

Slušaj uživo
zatvori