Subota, 26. listopada 2024.

Danas je Dan djevojčica, Koprivničanci Nenad i Leo otkrili su nam što najviše priželjkuju svojim kćerima

Danas je jedan od slađih dana u godini – Međunarodni dan djevojčica, a tim povodom razgovarali smo s Nenadom Farkašem, ocem četverogodišnje Anabele i Leom Benkekom, ocem 12-ogodišnje Lane.

Njihova priča o očinstvu i ulozi koju imaju u životima svojih kćeri inspiracija je za mnoge, a i sami dečki priznaju kako su bili zbunjeni i pomalo preplašeni na dan rođenja svojih princeza.

– Bila je to ustvari kombinacija emocija, sreće, uzbuđenja, malo i zabrinutosti kako će to sve dalje funkcionirati – govori nam Leo i dodaje kako mu je to bio najljepši dan u godini.

Uloga oca u podršci djevojčicama

Obojica vjeruju da je njihov zadatak kao oca ne samo zaštititi svoje djevojčice, nego ih i osnažiti da budu hrabre, samouvjerene i neovisne.

– Skromnost, samouvjerenost, upornost i čvrsti stavovi. S takvom bazom mislim da bi i ostale osobine išle u dobrom smjeru – napominje Leo.

Za obojicu, Dan djevojčica nije samo simboličan dan, već prilika da se svi podsjetimo koliko je važno osnaživati mlade žene u našem društvu.

– Za svoju Anabelu želim da odrasta u mirnom svijetu u kojem nema nevidljivih društveno uvjetovanih granica. Želio bih da i dalje postoje društvene skupine i udruženja koja aktiviraju kritičko mišljenje o svemu što nas okružuje. Da ne slijedi, nego bude aktivator – govori nam Nenad.

U kontekstu ravnopravnosti i jednakih prilika za djevojčice i dječake danas, upitali smo Lea jesu li djevojčice, a kasnije i žene, danas ravnopravne s dječacima odnosno muškarcima.

– Mislim da to ovisi o području koje bi trebalo specificirati jer je teško ovako generalizirati. Zbog same prirode postoje neke razlike pa je teško reći da su svi jednaki i da svi isto možemo. Jasno je da će muškarci biti bolji u područjima gdje je glavni fokus fizička snaga, ali ako taj dio zanemarimo mislim da su žene apsolutno ravnopravne i da ne bi trebalo biti nikakvih predrasuda po pitanju spola. Kao društvo bi sigurno mogli bolje po tom pitanju, ali to je već druga tema – pojašnjava Leo.

Obojica se slažu i u tome što je najvažnije što otac treba usaditi jednoj kćeri. Govore nam kako je najbitnije da zna da uvijek ima nekog tko joj čuva leđa, kome se može povjeriti i s kim može pričati o svemu, u bilo koje vrijeme i u bilo kakvim okolnostima, a tome tate služe. Njihova poruka svim roditeljima je jednostavna – Budite prisutni, budite podrška i dajte svojoj djeci vjeru u njih same.

– Najbitnije što joj možeš usaditi jest da vjeruje u sebe sve je moguće i treba biti uporan – poručuju ovi očevi.

Njihova predanost i briga za budućnost svojih kćeri pravi su primjer kako svaki otac može biti heroj u očima svojih djevojčica, inspirirajući ih da ostvare sve svoje snove.

– Rođenje je svakako urezano najjače, ali prolaznost vremena i ovaj ubrzani način života nam ne ide u korist pa gledam da svaki trenutak bude najdraži i da se najbolje iskoristi, objašnjava nam Leo i dodaje kako je Lana jučer bila beba, danas je već u fazi puberteta, a sutra će biti samostalna osoba, ističući prolaznost vremena.

– Samo neka je nama zdravlja, a za ostalo ćemo se pobrinuti da bude kako treba – dodaje Leo.

Za kraj, Nenad nam je otkrio svoj najdraži trenutak sa svojom Anabelom.

– Kada me primi za ruke i kaže digni me na ramena kako bi mi dala pusu – zaključio je.

Neka je što više takvih trenutaka i neka budu nezaboravni. Sretan Dan djevojčica.

Slušaj uživo
zatvori