Subota, 26. listopada 2024.

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA Oporbi i dalje trn u oku višak u blagajni, SDP-ov Golubić: Novca nikad više, a vi ga čuvate u čarapi

Župan Darko Koren danas je članovima Županijske skupštine podnio izvješće o svom radu te izvršenju proračuna za prvu polovicu godine.

Zadovoljan je bio prvi čovjek županije dinamikom trošenja, ali i punjenja proračuna. Prihodi i primici u prvih šest mjeseci iznosili su 40 milijuna eura, odnosno 43 posto godišnjeg plana, a 14 je milijuna eura manje nego godinu ranije.

– To je zato što u županijskom proračunu više nema Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek u Koprivnici – pojasnio je župan.

Rashodi i izdaci u prvom polugodištu izvršeni su pak u iznosu od 38,9 milijuna eura, što je 40 posto od planiranog za cijelu godinu.

– To je u knjigovodstvenim normama idealno za prvih šest mjeseci – pohvalio se župan Koren.

Rasli su i prihodi od poreza. Porez i prirez na dohodak i županijski porezi ostvareni su u iznosu 6,4 milijuna eura.

– To je 14,2 posto više u odnosu na razdoblje prošle godine što je rezultat porasta plaća i broja zaposlenih u gospodarstvu županije – pojasnio je.

Snimio Valentino Štefanek.

Oporbu je najviše zasmetao višak u blagajni. Naime, prema polugodišnjem obračunu proračuna on iznosi 11,6 milijuna eura.

– Proračun se dobro puni i u proračunu nikad više novaca. To je loše upravljanje, to se trebalo potrošiti, a vi novac čuvate u čarapi. Deset milijuna eura već dvije godine ostaje u blagajni i neutrošeno jer Županijska uprava nema ideje i ambiciju kako te novce preusmjeriti prema građanima, gospodarstvu ili poljoprivrednicima – poručio je s govornice predsjednik Kluba SDP-a Tomislav Golubić.

S njime se složio i Željko Lacković ispred Nezavisnih.

– Tu nema dovoljno sposobnosti da se projekti realiziraju. Smatramo da u aktivnostima koje provodi Županija pa ni u izvršenju proračuna nema strateških projekata koje je vlada stavila u sporazum Sjever i za to namijenila značajna sredstva. Evidentno je da se po tim predmetima ništa ne radi – rekao je.

Da tomu nije tako, pokušao je župan Koren dokazati i pod točkom razmatranja izvješća o njegovom radu u prvoj polovici godine. Pobrojio je brojne projekte koji su započeti i kojima se, kaže, možemo ponositi – poput rekonstrukcije dvorca Inkey, Interpretacijskog centra Bolenov put, rekonstrukcije školskih igrališta, izgradnje Učeničkog doma i brojnih drugih.

Član Skupštine Golubić ni dalje nije bio oduševljen.

– Pobrojali ste sve što je dobro i ti projekti su za svaku pohvalu. No, nije fer prešutjeti ono što nije dobro. Što ste napravili, na primjer, po pitanju poplava – pitao ga je i prigovorio da i realizacija započetih projekata predugo traje.

– Mislim tu najviše na Učenički dom u Koprivnici i rekonstrukciju dvorca Inkey – naveo je.

Na kraju su oba izvješća prihvaćena s 19 glasova za.

Slušaj uživo
zatvori