Petak, 4. listopada 2024.

VRIJEDNA DONACIJA Novu zbirku muzeja činit će više od 220 ‘didlača’ Drage Turine

Fundus Muzeja grada Koprivnice postao je bogatiji za obimnu i vrijednu donaciju igračaka Drage Turine.

Naime, zahvaljujući donaciji obitelji Turina više od 220 didaktičkih igračaka, popularnih “didlača”, i 20-ak maketa za igračke naći će se u novoj zbirci muzeja, a riječ je o predmetima koje je izradio Drago Turina zvan Čarli.

– Donaciju je uime obiteljske ostavštine predao Čarlijev brat Petar Turina u društvu muzejske pedagoginje Maše Zamljačanec i vršitelja dužnosti ravnatelja Ivana Valenta – poručili su iz koprivničkog muzeja.

Podsjetimo, Drago Turina studirao je u Zagrebu gdje 1965. godine počinje svoj scenografski rad u studentskim kazalištima, a od tada je ostvario više od 250 scenografskih radova u raznim kazališnim kućama, na televiziji i filmu. U vremenima velikih redatelja u Hrvatskoj Drago Turina Čarli svojim je scenografijama bio ravnopravni dionik njihovih kazališnih majstorija. Osim toga, taj “vječni dječak”, entuzijast, kreativac i inovator gotovo čitavog života izrađivao je male objekte, višebojne drvene geometrijske oblike koji se iz didaktičkih puzzli pretvaraju u 3D oblike iz stvarnog svijeta poput životinja, klauna ili ljudskog lika. Izrađeni su od laganog i kvalitetnog drva, prekriveni bojama primjerenim za zaštitu dječjih igračaka. Njegov rad predstavljen je 2021. godine u Galeriji Koprivnica izložbom “Čarlijev svijet igračaka” koja je nastala je u suradnji dvoje povjesničara umjetnosti – kustosa Marijana Špoljara i muzejske pedagoginje Maše Zamljačanec.

Izvor: Muzej grada Koprivnice (Facebook)
Izvor: Muzej grada Koprivnice (Facebook)
Izvor: Muzej grada Koprivnice (Facebook)
Slušaj uživo
zatvori