Srijeda, 2. listopada 2024.

Vozači, oprez! Počela je nova nastavna godina, djeca su ponovno u prometu

Počela je nova nastavna godina, a s “prvim danom škole” u prometu je ponovno na tisuće djece, od kojih je ovo mnogima i prvo takvo iskustvo.

Policija će do kraja rujna, kao i proteklih već gotovo 30 godina, diljem zemlje provoditi akciju “Poštujte naše znakove”, kojom, kako je već svima poznato, želi zaštititi najugroženiju skupinu sudionika u prometu – najmlađe.

Policijski službenici će u sklopu akcije u blizini osnovnih škola poduzimati radnje kako bi se djeci omogućio siguran dolazak u školu i povratak kući, pa će tako pojačano nadzirati promet i omogućiti siguran prijelaz djece preko kolnika na obilježenom pješačkom prijelazu.

Usput će djecu upoznavati s osnovnim prometnim pravilima i ponašanjem u prometu te im ukazati ako učine nešto pogrešno. Roditelje podsjećaju kako se djeca do 150 centimetara visine moraju voziti isključivo na stražnjem sjedalu i biti vezani sigurnosnim pojasom.

Vozače pozivaju na razumijevanje prema djeci, pogotovo prvašićima, koji tek počinju učiti prometnu kulturu i propise te su još uvijek zaigrani i potpuno nesvjesni opasnosti koje na njih vrebaju na prometnicama.

– Upravo su roditelji ti koji bi trebali razgovarati s djecom o prometu i ukazati na potencijalne opasnosti koje im prijete te im ukazati na negativne, ali i pozitivne primjere ponašanja u prometu. S djecom bi trebali vježbati sigurno prelaženje kolnika i objasniti im svrhu pješačkog prijelaza i semafora, kao i razloge zbog kojih ih treba koristiti te ulogu prometnog policajca – poručuju iz policije svake godine početkom rujna.

 

Slušaj uživo
zatvori