Utorak, 1. listopada 2024.

Vodostaji u Hrvatskoj nisu na kritičnim razinama. ‘Očekujemo upola manje nego lani’

Ciklona Boris uzrokovala je ogromne probleme u zemljama središnje i istočne Europe.

Poplavljeno je nekoliko gradova, a zabilježeni su i smrtni slučajevi. Naglo su porasli vodostaji i rijeka u Hrvatskoj, no još su daleko od opasnih razina, javljaju dežurne službe.

– Već dva dana nemamo nikakve mjere obrane od poplava. Malo je porasla Kupa, Sava u Zagrebu, ali ništa dramatično, rekao je u emisiji na HRT-u Tomislav Novosel, zamjenik voditelja Glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda.

Prati se vodostaj Dunava, dok su prognoze za Muru i Dravu ublažene.

– Očekujemo upola manje nego što smo imali u kolovozu prošle godine, nikakve opasnosti neće biti što se tiče Mure i Drave. Hidrolozi iz Mađarske prognoziraju visok vodostaj Dunava u Budimpešti, iznad +800. Možda ima pet vodostaja koji su bili iznad toga u zadnjih 70-80 godina. To jasno mora nama doći, imamo vremena za pripremu. U Mađarskoj se vrhunac očekuje s petka na subotu. Ima 200 kilometara od Budimpešte do Batine, ulaznog profila u Hrvatsku. Znači, tek početkom idućeg tjedna očekujemo taj val u Hrvatskoj – rekao je Novosel.

Sava se u petak izlila, a Novosel ističe kako nije bilo opasnosti za Zagreb ni za područja nizvodno jer je bila dma metra niža nego prije godinu dana.

– Mura i Drava su u ovom trenutku sigurne – kazao je te dodao kako je zbog suše tijekom ljeta, obilne oborine prijašnjih dana većinom upila zemlja, pa vodostaji nisu bili visoki.

Zbog nabujalih rijeka u zemljama u Europi, idućih desetak dana očekuje se dolazak novog vodenog vala i rast vodostaja Mure, Drave i Dunava, kazao je za HRT generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

– Ovo još nije zabrinjavajuće, ispod normi je koje bi nam mogle donijeti nevolje. Očekuje se još kiša u Austriji i na slivu rijeke Mure danas, eventualno u noći. Mura bi mogla narasti do sutra do 350 centimetara, maksimalno 380. Mura do 400 centimetara ne predstavlja ništa, na 450 zatvaramo zaporni ventil gdje počnu raditi pumpe, rekao je Rajko Bogdan, načelnik Stožera civilne zaštite Murskog Središća.

Vodostaj 16. rujna u 12 sati / Izvor: mvodostaji.voda.hr
Slušaj uživo
zatvori