Srijeda, 2. listopada 2024.

Vlada nastavlja sa subvencijama, cijene energenata više ‘samo’ 10 posto, Piletić: Mirovine su porasle 7,4 posto

Vlada je ovih dana predstavila sedmi paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, osiguravši pritom za tu mjeru nešto manje od 248 milijuna eura u državnom proračunu.

Iako će subvencije za električnu energiju i plin i dalje biti prisutne, njihov opseg bit će smanjen, što će rezultirati rastom cijena energenata za 10 posto u narednih šest mjeseci, u emisiji na HRT-u potvrdio je ministar Marin Piletić.

Postavlja se pitanje hoće li smanjene subvencije dodatno opteretiti standard građana, osobito umirovljenika, te potaknuti rast cijena proizvoda i usluga.

Također, pitanje je i kakav će utjecaj više cijene struje i plina imati na poslovanje obrtnika te kada će umirovljenici, umjesto privremenih jednokratnih pomoći, dobiti trajna rješenja koja bi im olakšala život.

Udar na džepove građana – postupan

Prema planu, cijene će rasti postupno – najprije za 6,5 posto s računima u studenom, a zatim dodatnih 4 posto početkom iduće godine.

Marin Piletić / Izvor: Grad Đurđevac

Ministar Piletić dodao je kako Vlada s cijenama energenata polako prelazi na tržišne uvjete, slijedeći trendove unutar EU-a. Naglasio je da, unatoč smanjenju subvencija, ne očekuje daljnji rast cijena energenata zbog stabilizacije tržišta.

S druge strane, Dalibor Kratohvil, predsjednik Hrvatske obrtničke komore, izrazio je zadovoljstvo što su obrtnici i dalje prepoznati kao ranjiva skupina, uz nadu da neće doći do značajnog rasta cijena njihovih usluga i proizvoda.

Štefica Salaj iz Sindikata umirovljenika Hrvatske, na HRT-u je kritizirala vladine mjere, navodeći kako su nedostatne te da rast cijena energenata poništava povećanja mirovina. Iako pozdravlja svaku pomoć, naglašava da je trenutni sustav pomoći privremen i neadekvatan.

Ministar Piletić odgovorio je da je Vlada već deveti put povećala cenzus i proširila obuhvat umirovljenika koji imaju pravo na pomoć. Dodao je kako su mirovine porasle u prosjeku 74 posto te da su uvedena brojna nova prava za umirovljenike.

Slušaj uživo
zatvori