Nedjelja, 29. rujna 2024.

Uskoro nove usluge u Domu zdravlja, Hanžeković: Uvodimo fizikalnu terapiju, zapošljavamo psihijatre i psihologe…

Nove usluge u Domu zdravlja Koprivničko-križevačke županije pacijentima bi trebale biti dostupne do kraja iduće godine.

Rekla nam je to ravnateljica Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije Mirjana Hanžeković nakon što je na ovotjednoj sjednici Županijske skupštine donesena odluka kojom je to sad i formalno omogućeno.

Inače, riječ je o projektu Ministarstva zdravstva kojim se, zbog starenja populacije i velikog udjela kroničnih bolesti, želi omogućiti provođenja fizikalne terapije u domovima zdravlja, veći broj patronažnih sestara, zdravstvene njege i fizikalne terapije u kući bolesnika te veći broj mobilnih palijativnih timova i palijativnih postelja u stacionarima domova zdravlja, ovisno o potrebama stanovništva na konkretnom području.

S obzirom i na sve veće potrebe za unaprjeđenjem i zaštitom mentalnog zdravlja predviđene su i djelatnosti psihologije i radne terapije u domovima zdravlja te mobilnih psihijatrijskih timova i dispanzera za mentalno zdravlje i ranu intervenciju.

– Donošenje odluke na Županijskoj skupštini bio je tek prvi korak u pripremanju dokumentacije za ugovaranje djelatnosti za koje vjerujem da će se iduće godine početi obavljati u našem domu zdravlja. U Mreži javne zdravstvene zaštite za primarnu zdravstvenu razinu koja je donesena od strane Ministarstva zdravstva predviđa se par djelatnosti koje će kod nas biti novina – pojasnila nam je ravnateljica Hanžeković.

To su fizikalna i radna terapija, dentalni laboratorij te dispanzerska djelatnost koja uključuje prevenciju, ranu intervenciju, liječenje, socijalno-medicinsku skrb te skrb za specifične potrebe pružanja zdravstvene zaštite stanovnika.

– Navedene djelatnosti su fokusirane na kronične pacijente. Na primjer, bit će dostupni dispanzeri za mentalno zdravlje gdje planiramo zapošljavati psihijatre i psihologe, zatim dispanzere za ranu intervenciju gdje će raditi terapeuti i medicinske sestre i tako dalje – kaže.

Proširenje fizikalne terapije isto će biti novina u županijskom Domu zdravlja.

– Dosad se ona ugovarala s fizikalnom medicinom i rehabilitacijom. Povećat ćemo broj timova, a vjerujem i da i kadrovski normativi, koji još nisu doneseni, biti doneseni da je fokus na fizioterapeute s višom i visokom stručnom spremom da bi oni mogli biti samostalniji u osmišljavanju plana i programa terapije. Tako fizikalna terapija ne bi ovisila o liječnicima fizikalne medicine i rehabilitacije kojih je i ovako premalo. Zbog toga su i te liste čekanja tako velike – smatra.

Što se pak tiče dentalnog laboratorija, on već postoji u županijskom Domu zdravlja, no u privatnom vlasništvu.

– S obzirom na to da postoji mogućnost odlazaka zdravstvenih radnika u mirovinu, onda bi mi preuzeli laboratorije. Tu je stoga riječ o nadopuni statuta da se danas-sutra to preuzimanje može i pravno obaviti – pojašnjava.

Do novih usluga Doma zdravlja, pacijenti će i dalje istim putem.

– Opća medicina je ta koja će ih dalje usmjeravati. Oni su upoznati s djelatnostima i usmjeravati ih u lječilišta koja ćemo imati – pojasnila je.

S obzirom na to da liječnika, ali i medicinskih sestara nedostaje, uspostavljanje novih djelatnosti bit će izazovno, kaže ravnateljica Hanžeković:

– Osjeti se nedostatak kadra, no mi ćemo krenuti s uspostavom djelatnosti. Vidjet ćemo tko će nam se javiti na natječaje. Ako neće biti od prve, ponovit ćemo natječaj – zaključuje.

Slušaj uživo
zatvori