Srijeda, 2. listopada 2024.

Svjetski je dan prevencije samoubojstava, u prvih osam mjeseci zabilježeno 12 slučajeva

Svjetski je dan prevencije samoubojstava.

Obilježavanje je započelo još 2003. godine na inicijativu Međunarodnog udruženja za prevenciju samoubojstava i Svjetske zdravstvene organizacije s ciljem podizanja svijesti o mogućnosti prevencije, odnosno sprječavanja samoubojstava, uspostave suradnje među ključnim dionicima te promoviranja znanstveno utemeljenih aktivnosti smanjenja incidencije smrti od samoubojstava, pokušaja samoubojstava i suicidalnih misli.

Prema podacima Policijske uprave koprivničko-križevačke u prvih osam mjeseci ove godine na našem je području zabilježeno 12 samoubojstava.

– Prošle godine bilo je 15 slučajeva, 2022. godine 20. Godinu dana ranije ta je brojka iznosila 24, a 2020. i 2019. godine evidentiran je 21 slučaj – istaknula je Dijana Žagar, glasnogovornica Policijske uprave koprivničko-križevačke.

Kad govorimo o samoubojstvima, u medijskom se prostoru sve više pažnje pridaje samoubojstvima, a često se u utrci za klikovima zaboravlja na novinarska etička načela.

Iva Borković iz Hrvatskog novinarskog društva podsjetila je da se o samoubojstvima mora izvještavati s posebnim oprezom, a sve je regulirano Kodeksom časti hrvatskih novinara koji je utemeljen na univerzalnim novinarskim etičkim načelima.

– Dakle, članak 15. kaže da se posebna pozornost, obazrivost i odgovornost zahtijeva pri izvještavanju o samoubojstvima, nesrećama, osobnim tragedijama, bolestima, smrtnim slučajevima i nasilnim djelima. Novinar treba izbjegavati intervjuiranje i prikazivanje osoba koje su izravno ili neizravno pogođene tim događajima, osim kada je riječ o iznimnom javnom interesu. U tom je slučaju novinar dužan voditi računa o časti, ugledu i dostojanstvu osoba o kojima izvještava – objasnila je Borković.

Nastavila je kako članak 16. kaže da se vijesti o samoubojstvima i pokušajima samoubojstava ne naglašavaju te ih treba svesti na najmanju moguću mjeru, uz poseban obzir kad je riječ o djeci.

Slušaj uživo
zatvori