Petak, 4. listopada 2024.

STIŽE POREZ NA NEKRETNINE Stručnjaci: Ovo je poruka svima – nemojte štedjeti, nemojte imati i nemojte se truditi.

Vlada je ovih dana objavila kako s početkom iduće godine uvodi se porez na nekretnine u kojima se ne živi, već se komercijalno iznajmljuju kratkoročno, ili su potpuno prazne kao ulaganje koje ne gubi vrijednost.

Novog, povećeg nameta bit će oslobođeni oni koji nekretninu dugoročno iznajmljuju za stanovanje, što je jasan pokušaj prisile stavljanja u promet tisuća praznih nekretnina koje dio građana drži kao svojevrstan vid štednje.

Dio javnosti s oduševljenjem je dočekao najavu udara na džepove “onih koji imaju”, nadajući se kako će sad vlasnici krenuti u masovnu rasprodaju svojih nagomilanih kvadrata. S druge strane su oni koji se pitaju što će sad s prastarom kućom na selu, koju ionako jedva održavaju i koriste je za povremene odlaske u prirodu, na djedovinu.

Vlada iznenadila s odlukom

Ekonomski analitičar Neven Vidaković za HRT je rekao kako nije očekivao da će Vlada učiniti ovaj korak.

– Ako je do uvođenja poreza na nekretnine došlo zbog pritiska iz Bruxellesa, a nama je Bruxelles zabranio da dokapitaliziramo HEP, ako nam sada nameću nove poreze postavlja se pitanje trebamo li uopće voditi bilo kakvu ekonomsku politiku ili stalno nekoga nazivati da nam kaže što da radimo – pitao se Vidaković.

Dodao je kako smatra da ne postoje ekonomski razlozi za uvođenje poreza na nekretnine.

Neven Vidaković / Izvor: HRT

– Stalno se priča da u proračunu imamo puno novaca, dakle ne postoji razlog za ovo, osim štetnih posljedica, povećanja nejednakosti, uzimanja novca od građana i kažnjavanja. Dakle, ovim porezom evidentno se ne želi napuniti proračun, jer tamo ima novca, nego se želi postići drugačija struktura ekonomije, rekao je.

Malo raste plaća, malo nameti

Dodaje kako je Vlada prvo podigla plaće, a sada uvodi porez, pa se pita koja je uloga uvođenja poreznih nameta uz dizanje plaća i mirovina.

– Vlada za ovo nema opravdanje, jer sad opet imamo nekakav paket mjera, koji će dići malo porez, pa dići malo plaću, pa će biti naglasak na to. Vlada istovremenim spuštanjem i dizanjem poreza želi kamuflirati svoju pravu nakanu, za koju ne znam koja je – poručio je Vidaković.

Rekao je kako novim nametom Vlada daje pogrešnu poruku.

– Ovaj porez je poruka svima – nemojte štedjeti, nemojte imati, nemojte se truditi. I to je ono što je loše. Zato onaj koji je radio, platio porez, platio PDV i porez na dohodak je sad kažnjen, jer je uštedio da ima nešto – naglasio je Vidaković.

Slušaj uživo
zatvori