Srijeda, 2. listopada 2024.

RETROGLAS: Ovako nešto već dugo niste pročitali – hranio rodu sirovim ćevapima, rado ih je jela

Jesen je pred vratima, a Udruga za zaštitu divljih životinja okuplja građane koji se bave zaštitom divljih životinja svake godine zaprima brojne pozive zabrinutih građana u vezi s rodama koje nisu odletjele na jug.

– Iako se to može činiti neobičnim, važno je znati da rode mogu prezimiti u našim krajevima, pod uvjetom da temperatura ne padne toliko da se smrzne voda, što im onemogućava pristup hrani i pitkoj vodi. Dokle god mogu normalno jesti i piti, nema razloga za brigu niti za intervenciju – poručili su iz udruge.

Na pitanje što učiniti kada temperatura padne ispod nule i ako se voda zaledi, poručuju da rodi možemo pomoći tako da u blizini mjesta gdje boravi ostavimo posudu s vodom.

– Od hrane, najprikladnija je riba, može i srdela, sirovo meso, iznutrice ili sirovi pilići. Nikako ju nemojte hraniti kruhom ili ostacima vašeg jelovnika – napominju.

Ističu i kako je zakonom zabranjeno panično loviti rodu po poljima ili zvati nadležne institucije. Međutim, situacija je drugačija ako je roda ozlijeđena – u tom slučaju potrebna joj je stručna pomoć.

Ovi su nas savjeti o rodama podsjetili na simpatičnu priču o rodi Tesi koja se nije željela otisnuti na put prema jugu, a o kojoj se pisalo u Glasu Podravine prije 13 godina.

Ona je, naime, sletjela u dvorište obitelji Branka Zebeca iz kojeg se naprosto nije dala.

– Jako se dobro snašla u našem dvorištu, a vjerujem da su joj u tome pomogli i sirovi ćevapi kojima ju hranimo. Rado ih jede – rekao je Zebec.

Arhiva Glas Podravine
Slušaj uživo
zatvori