Nedjelja, 29. rujna 2024.

RETROGLAS Kako je Žarko spasio američke pilote iznad Podravine

Zanimljiva priča o Žarku Gudeku koji je sudjelovao u spašavanju američkih pilota bombardera Liberty Belle objavljena je prije točno 21 godinu u Glasu Podravine.

Naime, davne 1944. godine zadaća bombardera bila je uništiti spremište nafte Winterhaven, desetak kilometara od Beča. Između aviona i mete paljba iz protuavionskog oružja stvarala je zid crnog dima i kišu metala, upravo na visini na kojoj su letjeli.

Odjednom- eksplozija uzrokovana trima hicima i udar u trenutku kada je šrapnel doletio u kabinu i raznio jednu od staklenih ploča. Shvatili su da su pogođeni. Cijelo vrijeme su gubili visinu i očajavali što radi pokvarenog radija ne mogu pozvati druge avione kao pratnju koja bi ih zaštitila od letjelica Luftwaffe.

Iznenada, pojavila su se dva saveznička aviona i letjela im uz bok da ih zaštite. S njihovom pratnjom, piloti Liberty Belle sretno su stigli do Mađarske i ušća Mure u Dravu, znali su da je južnije Koprivnica i partizanski teritorij. Pripremili su se za iskakanje.

Arhiva Glas Podravine

Deset padobranaca vidio je i Žarko Gudek koji je odmah organizirao deset najmlađih suboraca koji su kao jedan pojurili prema grmlju gdje su se prizemljeni piloti sakrili od bojazni da ih ne zarobe ustaše. Smjestivši ih, ponudili su im juhu, šunku, crni kruh i šljivovicu.

Žarka su 1986. godine u Koledincu posjetili spašeni pilot John Merritt i njegov sin Jim koji je naumio pisati vjerodostojnu knjigu o spašavanju američkih pilota u Podravini. S tim ciljem obišli su zajedno mjesta događanja, a Žarko i još mnogi akteri tih događaja iznosili su svoja sjećanja. Jim ih je pridodao detaljima saznatima od članova posade Liberty Belle i objavio ih u zanimljivoj knjizi koja svjedoči o nesebičnosti i ljudskosti u vremenu kada su takve vrline svakoga dana ubijane oružjem zaraćenih strana.

Arhiva Glas Podravine
Slušaj uživo
zatvori