Nedjelja, 29. rujna 2024.

RASTE IZNOS I BROJ Lokotar: Stipendiju trebaju dobiti svi, Koren: Ne bi vam bilo dobro ni da ih dajemo 300 po 500 eura

Stipendije Koprivničko-križevačke županije ove će akademske godine dobiti više studenata nego lani, a povećan je i iznos koji će im svakog mjeseca sjedati na račune.

Ovakva odluka jučer je jednoglasno donesena na sjednici Županijske skupštine.

Broj stipendija sa 100 je povećan na 120, a iznos je sa 150 podignut na 200 eura mjesečno.

– Kriteriji za dodjelu stipendija su u pravilu kakvi su i bili – to je deficitarnost struke, ostvaren uspjeh u prethodnoj školskoj, odnosno akademskoj godini, nagrade, ostvareno pravo na stipendiju u prošloj godini, socijalni status i uključenost u volontiranje. Dodatno bodujemo deficitarnost struke na području županije pa se tako svake godine usklađujemo s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, odnosno oni nam daju spisak tih zanimanja – kazao je župan Darko Koren.

Iako su na kraju digli ruke za novu odluku o stipendiranju, oporbenjaci su imali što za prigovoriti.

– Kako nigdje nisam našla tu odluku župana, što znači da nije još donesena, ispred Kluba SDP-a i HSLS-a tražim da donesete odluku u kojoj će stipendiju dobiti svi studenti koji zadovoljavaju kriterije. Pogotovo jer u proračunu imate višak sredstava – rekla je SDP-ova Marijana Lokotar.

Župan Koren poručio im je da su želje jedno, a mogućnosti drugo.

– Pohvaljujem ovu plemenitu inicijativu koja može doći samo od oporbe koja nema odgovornost za poslovanje i proračun. Mi smo tu ograničeni. Ovo povećanje je značajno. Rado bih ja da dodjeljujemo 300 stipendija po 500 eura, a vama ni to ne bi bilo dobro. Onda bi tražili 350 po 700 – poručio je Koren.

Podsjetimo, Županija od 2016. godine dodjeljuje stipendije najuspješnijim podravsko-prigorskim studentima. Na početku je financijsku pomoć županije od 700 tadašnjih kuna dobivalo 20 studenata.

Slušaj uživo
zatvori