Utorak, 1. listopada 2024.

PUŠAČI SU POPUŠILI SVOJE Stiže novi zakon, više neće biti razlike između obične i električne cigarete?

Ministarstvo zdravstva ponovno je uputilo u javnu raspravu prijedlog novog Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda, nakon prošlogodišnjeg neuspješnog pokušaja.

Iako je cilj usklađivanje s Europskom direktivom, novi prijedlog gotovo je identičan prethodnom koji je izazvao brojne kritike, prenosi Jutarnji list.

Struka, uključujući predstavnike duhanske industrije i liječnike, upozorava da zakon ne prepoznaje razlike između novih duhanskih i nikotinskih proizvoda te ne razlikuje razinu štetnosti, već ih sve tretira jednako.

Prema novom prijedlogu, uvodi se pojam “grijani duhanski proizvodi”, a aromatizirani proizvodi više se ne bi smjeli koristiti. Također, uvodi se zabrana prodaje nikotinskih proizvoda mlađima od 18 godina, a upotreba svih ovih proizvoda bit će zabranjena u zatvorenim javnim prostorima. Kao i u Direktivi EU, predviđen je prijelazni rok od 90 dana za maloprodaju kako bi se prodale postojeće zalihe.

Jedinstveni stav industrije i struke

Zanimljivo je da se proizvođači duhanskih proizvoda i liječnici slažu da je nužno urediti tržište i unijeti red, ali se ne slažu s postojećim prijedlogom zakona. Proizvođači okupljeni u Koordinaciji za duhanske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) ističu da aktualni zakonski okvir iz 2017. ne odražava stvarnost na tržištu.

– Pojavili su se novi proizvodi koji, iako nisu bez rizika, predstavljaju potencijalno manje štetnu alternativu cigaretama. Ključno je da se ti proizvodi adekvatno reguliraju i omoguće potrošačima relevantne informacije temeljene na znanstvenim dokazima – poručuju iz HUP-a, dodajući kako je važno uskladiti regulativu s rizicima koje svaki proizvod nosi.

S druge strane, liječnici se slažu da je potrebno unaprijediti prevenciju i ranu detekciju bolesti te osigurati dostupnost informacija o različitim mogućnostima prestanka pušenja.

Slušaj uživo
zatvori