Nedjelja, 29. rujna 2024.

Poznati su datumi polaganja državne mature, evo kada se otvaraju prijave

S novom školskom godinom poznat je i novi raspored ispita državnih matura.

Državna matura školske 2024./2025. godine piše se tijekom četiri tjedna u kojima su raspoređeni ispiti.

Tako se u prvom tjednu pišu ispiti jezika nacionalnih manjina, ali i izbornih predmeta koje učenici biraju. Politika i gospodarstvo na rasporedu je 5., a fizika 6. lipnja.

Izvor: NCVVO

U trećem tjednu pisanja državne mature na rasporedu su dva obavezna predmeta – hrvatski i engleski jezik. Ispit iz hrvatskog jezika na rasporedu je 16., a esejski dio 17. lipnja, dok se engleski jezik piše 18. lipnja.

U posljednjem tjednu piše se matematika (25. lipnja), a na rasporedu su i ostali izborni ispiti iz informatike, psihologije, kemije, sociologije, vjeronauka, etike i glazbene kulture.

Za novu generaciju maturanata tako je ključan datum 1. prosinca, kada se otvaraju prijave za ispite, koje je moguće prijavljivati do 15. veljače, piše Srednja.hr.

Izvor: NCVVO (screenshot)

Jesenski rok

U 2025. on će započeti 20. kolovoza, a već prvi dan pišu se Informatika i Politika i gospodarstvo. Prvi dio Hrvatskog piše se 21. kolovoza, a esej 22. kolovoza. Matematika će se pisati 27. kolovoza, a Engleski na drugom roku 29. kolovoza.

Od ostalih izbornih predmeta s tradicionalno više prijava Fizika se piše 25. kolovoza, Biologija 26. kolovoza, a Kemija 28. kolovoza. Prijava ispita mature u drugom roku 2025. godine započinje 19. srpnja i traje do 30 srpnja. Privremeni rezultati bit će objavljeni 10. rujna, rok za prigovore je 12. rujna, dok će konačni rezultati drugog roka mature u 2025. izaći 17. rujna, prenosi portal.

Izvor: NCVVO (screenshot)
Izvor: NCVVO (screenshot)
Slušaj uživo
zatvori