Srijeda, 2. listopada 2024.

Poljoprivrednici: Zbog skupljih energenata i cijena hrane će rasti, Država: Nema razloga

Pitanje koje se u Hrvatskoj nakon najave poskupljenja energenata postavlja nije hoće li sve poskupiti, nego koliko, a među artiklima je i hrana.

O tome su u emisiji na HRT-u govorili državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Tugomir Majdak te Mato Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Jedan od razloga za višu cijenu je i suša, koja je uništila dio uroda. Urod pšenice bolji je za dva posto, ali kod suncokreta, soje, kukuruza i šećerne repe bilježe se gubici. Očekivano, poljoprivrednici zazivaju više otkupne cijene, dok država smatra kako se viša cijena ne bi trebala prelomiti na leđima građana.

Brlošić: Cijene hrane će morati rasti

Na pitanje hoće li poskupljenjem energenata poskupiti i hrana, Brlošić je na HRT-u rekao kako proizvođači prate cijene i pitaju se gdje su poljoprivrednici kao primarni proizvođači.

– Naša otkupna cijena pšenice je onakva kakva je bila prije 20 godina. U takvim uvjetima teško da je naći bilo koji proizvod da nije nekoliko puta poskupio – istaknuo je Brlošić uime poljoprivrednika.

Mato Brlošić, Hrvatska poljoprivredna komora / Izvor: HRT

Smatra kako Europska komisija ne vodi dovoljno brige o poljoprivrednicima, što smatra da neće biti dobro zato što će cijene morati ići prema gore.

Majdak: Cijene hrane ne bi trebale rasti

S druge strane, Majdak govori kako ne postoje naznake da bi cijena hrane trebala porasti s povišenjem cijene energenata.

– Na globalnoj razini se bilježi povećanje cijena žitarica i kruha, što je paradoks jer je ove godine zabilježena rekordna žetva i u SAD-u i Rusiji i Ukrajini – rekao je.

Na pitanje treba li mijenjati sustav poticaja, Brlošić je kazao kako se o tome već dugo raspravlja.

– Smatramo kako bi sustav poticaja trebao biti usmjeren prema profesionalnim poljoprivrednicima. Imamo više od 100 tisuća korisnika koji koriste poticaje, a s druge strane imamo ispod 20 tisuća poljoprivrednika kojima je to osnovna djelatnost – rekao je te dodao da ako Europska komisija ne shvati da treba povećati ulaganja u poljoprivredu, da će doći do značajnih poskupljenja.

Slušaj uživo
zatvori