Subota, 26. listopada 2024.

POGURANAC Viktorija Filipović: Ne treba se bojati odraditi i nešto besplatno

U Pogurancu, posebnoj rubrici naših medija, svakoga tjedna predstavit ćemo po jednu tek osnovanu tvrtku, poslovnu ideju ili građansku inicijativu za koju smatramo da je vrijedna naše medijske podrške i to potpuno besplatno.

Ovoga tjedna donosimo vam priču o Viktoriji Filipović koja je nedavno u Đurđevcu otvorila salon fotografije Klik studio.

Ljubav prema fotografiji, kako kaže, rodila se rano, a ozbiljnije se njome počela baviti tijekom studija Medijskog dizajna u Koprivnici na kojem je za završni rad istraživala umjetničku fotografiju.

– Nakon godina rada i brojnih izložbi, odlučila sam 2021. otvoriti vlastiti obrt, a ove godine ostvarila sam veliki korak u karijeri otvaranjem ‘Klik Studija’ u Đurđevcu. U svom radu najviše uživam u portretnoj i vjenčanoj fotografiji, bilježeći iskrene emocije i posebne trenutke. Također, u studiju nudim fotografiranje za osobne dokumente, omogućujući ljudima da u opuštenoj atmosferi dobiju kvalitetne fotografije. Svaka fotografija za mene je priča, a moj cilj je pomoći ljudima da sačuvaju uspomene na način koji najbolje predstavlja njihovu jedinstvenost – govori nam Viktorija.

Privatna arhiva.

Ova simpatična 33-godišnjakinja rodom iz Budančevice otkrila nam je i što ju je inspiriralo da otvori vlastiti fotografski studio.

– Otvaranje vlastitog fotografskog studija proizašlo je iz duboke ljubavi prema fotografiji i strasti za bilježenjem jedinstvenih trenutaka. Od mladih dana, fotografija me fascinirala zbog svoje moći da zaustavi vrijeme, prenese emocije i ispriča priče bez riječi. Ta ljubav prema vizualnoj umjetnosti samo je rasla kroz godine, a s vremenom se pojavila želja da tu strast pretvorim u nešto više – u posao koji bi mi omogućio da svakodnevno radim ono što volim – pojašnjava nam vlasnica studija.

Odluka da započne ovaj profesionalni poduhvat došla je prirodnim putem kao rezultat dugogodišnjeg iskustva i želje da otvori studio u kojem bih mogla razvijati vlastitu kreativnost, istovremeno pružajući uslugu drugima, a izazovi koje donosi poduzetništvo samo su joj dodatna motivacija da svakodnevno uči i unapređuje svoje vještine.

Najviše uživa u portretima

Kao fotograf specijaliziran za portretnu fotografiju, najviše uživa u stvaranju portreta koji hvataju autentične emocije i jedinstvene osobnosti ljudi dok njen studio privlači širok spektar klijenata, uključujući pojedince različitih profila i zanimanja.

– Poseban segment mog rada čine obiteljske fotografije, gdje roditelji dolaze sa svojom djecom kako bismo zajedno zabilježili posebne trenutke njihove svakodnevice. S obzirom na to da radim s različitim tipovima ljudi, svaki portretni set prilagođavam individualnim potrebama i željama klijenata. Moja filozofija u radu je stvoriti ugodno i pozitivno iskustvo za sve jer vjerujem da se takvo raspoloženje odražava na kvalitetu i prirodnost konačnih fotografija – pojašnjava nam Viktorija i dodaje kako joj svaki novi projekt ili sesija donosi nešto jedinstveno i posebno. Bez obzira na vrstu fotografiranja.

– Ono što me uvijek iznova fascinira jest mogućnost da kroz svoj objektiv pričam različite priče i da, kroz rad s ljudima, iznova doživljavam čitav spektar emocija koje fotografija može prenijeti. Taj proces učenja, stvaranja i povezivanja s ljudima je ono što svaki projekt čini ne samo zanimljivim, već i izuzetno vrijednim – naglašava.

Privatna arhiva.

Iako u slobodno vrijeme kojeg nema mnogo uživa u ulozi supruge i mame, kontinuirano ulaže u vlastitu edukaciju, pohađa radionice i prati rad drugih fotografa, što joj pak pomaže proširiti profesionalne horizonte istovremeno razvijajući vlastiti stil koji već sad postaje prepoznatljiv.

Vjenčanja se planiraju i do godinu dana

Proces rada s klijentima počinje inicijalnim kontaktom na kojem se dogovore termin, stil i očekivanja. Kod vjenčanja planiranje traje do godinu dana i uključuje detaljne sastanke o ključnim trenucima i željama.

– Na dan snimanja trudim se stvoriti opuštenu atmosferu, bilo na terenu ili u studiju. Nakon snimanja slijedi pažljiva postprodukcija kako bi fotografije bile savršene – ističe.

Klijentima isporučujem digitalne fotografije, a često i fotoalbume. Povratne informacije su ključne, a mnogi klijenti se vraćaju za nove projekte, čime gradimo dugoročne odnose.

Napominje kako se kreativnost i inovativnost u fotografiji postižu kroz stalno učenje, praćenje trendova, ali i razvijanje vlastitog prepoznatljivog stila.

– Važno je biti svjestan novih tehnologija, poput naprednih kamera i softvera za obradu, te pratiti estetske promjene u industriji. No ipak, ključno je zadržati autentičnost, a kolegama koji razmišljaju o vlastitom studiju savjetuje da ponekad nešto odrade besplatno, budu uporni i strpljivi jer uspjeh dolazi postepeno – zaključuje Viktorija.

Privatna arhiva.

 

Slušaj uživo
zatvori