Četvrtak, 3. listopada 2024.

POGURANAC Razigrano šivanje Helene Lončar: Radim sama i nije mi želja biti dio masovne proizvodnje

U Pogurancu, posebnoj rubrici naših medija, svakoga tjedna predstavit ćemo po jednu tek osnovanu tvrtku, poslovnu ideju ili građansku inicijativu za koju smatramo da je vrijedna naše medijske podrške i to potpuno besplatno.

Simpatična Helena Lončar zvijezda je današnjeg Poguranca. Rođena Koprivničanka, po struci magistra ekonomije posljednjih 10 godina radi u poduzeću koje se bavi međunarodnim prijevozom robe, a nedavno je otvorila i poduzeće za šivanje Diversa.

Ova 35-godišnjakinja u slobodno vrijeme voli šetati, voziti bicikl, rolati se, čitati no kao majka dvije djevojčice nema previše slobodnog vremena. Međutim, njena ljubav prema šivanju koja se rodila iz dječje igre, nije joj ostavila previše izbora te je pokrenula vlastito poduzeće.

– Kao djeca, često smo se kod bake igrali sa njezinom šivaćom mašinom. Baka me naučila neke osnove, kasnije mama, no nikada to nisu bile torbice, već jednostavni odjevni predmeti. Od jednostavnijih, ne mogu reći da su postali komplicirani, ali su bili drugačiji, osmišljeni i sašiveni na moj način. Voljela sam uvijek imati nešto što drugi nemaju, to nije nužno moralo biti skupo, ali je moralo biti drugačije – govori nam Helena.

Pojavom društvenih mreža, počela je pratiti sadržaje vezane uz šivanje i tako su joj za oko zapele torbice.

– Ja kao ekonomistica nisam imala pojma kako uopće rukovati kožom, gdje je nabaviti, sa čime lijepiti, šivati…i da ne nabrajam sve, sve sam pomalo naučila sa društvenih mreža. Tako da tko god očekuje da će od mene dobiti školski sašivenu torbicu, neće je dobiti – pojašnjavajući nam svoj jedinstveni pristup poslu.

Ohrabrena pohvalama

Nakon godina učenja i mučenja i mnogo torbica koje su završile u smeću ali i uspješno sašivenih komada, odlučila je otvoriti svoje poduzeće i izaći u javnost. Odluka nije bila laka, a početak je bio još teži međutim tuđe pohvale i lijepe riječi stvorile su kod Helene osjećaj zadovoljstva, a posebno izdvaja izvanredan osjećaj kada završi torbicu.
Većinu torbica izrađuje od umjetne kože, a ako joj za oko zapne neka druga zanimljiva tkanina, vrlo rado se i s njom poigra.

– Radim sama i nije mi želja biti dio masovne proizvodnje. Želim izrađivati torbice koje ne možete naći u svakoj trgovini, da budu drugačije, jedinstvene, da ne budu obične. Mnoge žene žele torbice koje im ‘pašu na sve’, moje torbice nisu takve i ja ne želim da budu takve. Želja da budem što drugačija, dovela me do toga da oslikavam torbice, nekad po svojoj želji, a nekad po želji kupca. Moguća je i izrada torbice po narudžbi, kupci mogu odabrati boju i vrstu kože, dimenzije i model torbice – govori nam.

Ideje iz svakodnevice

Ideje za torbice dobiva iz svakodnevnog života, a često ju inspirira nečija majica, haljina, cipele, slika na zidu, neki detalji iz prirode ili pak neki razgovori koji nemaju veze sa torbicama.

– Nekad jednostavno vidim materijal koji mi se sviđa i u glavi slažem torbicu. Kad je sve to u glavi, ja sam uvijek oduševljena i jedva čekam da krenem. No kad krenem u realizaciju, u stvarnosti to izgleda malo drugačije. Tako da mi oduševljenje malo splasne ali si mislim – krenula si i nema natrag! I mogu reći, da nikad ne požalim! Na kraju, kad sam gotova, srce mi bude veliko kao kuća – s veseljem nam priča o svom poslu.

Osim umjetne kože koristi i ostale materijale koji su joj potrebni za izradu kao što su karton, spužva, filc, metalne komponente i slično. Pojasnila nam je i kako sam proces izrade kreće sa skicom, ucrtavanjem, rezanjem, spajanjem i šivanjem.

– Nemam neke standardne dimenzije, nemam neke šablone, jednostavno to odredim po izgledu materijala, ili po nekoj slici koju ću naslikati ili po namjeni torbice, a ponekad i kupac sam odabere ako torbicu izrađujem po narudžbi – govori Helena.

Unikati

Njene torbice su unikatne i nisu šivane na običan način niti izgledaju obično, a takvi jedinstveni su i njeni kupci.

– Želim da s ponosom nose moje torbice i da budu jedinstveni i drugačiji, da se izdvajaju iz mase. Ne želim reći žene ili djevojke jer nisu samo one, zna se naći i pokoji muškarac koji želi iznenaditi svoju bolju polovicu – kaže.

Što se tiče dugoročnih planova, Helena želi proširiti svoju ponudu sa još jednim proizvodom ali zasad ne želi ništa otkrivati. Za kraj, Helenu smo upitali i koliko toga stane u žensku torbicu:

– Ne znam za druge ali u moju stane sve, svašta se može naći u njoj, govori nam uz smijeh.

Poduzeće Diversa potražite u Dravskoj 17 u Koprivnici, a sve vaše upite pošaljite mailom na [email protected].

Slušaj uživo
zatvori