Četvrtak, 3. listopada 2024.

POČINJE ŠKOLA Među prvašićima je i Nika Đurašin, mama Nikolina: Stalno pričamo o tome kako će izgledati prvi dan

Prvi dan škole za prvašića je poseban trenutak ispunjen uzbuđenjem, a za njegove roditelje ponekom dozom strepnje.

Dok maleni prvašići s nestrpljenjem navlače svoju novu školsku torbu, roditelji ih često s osmijehom, ali i suzom u oku, prate do školskih vrata. Ovaj dan označava početak jednog novog razdoblja u životu djeteta, ali i cijele obitelji.

Svjesni su toga Nikolina i Ivan Đurašin, roditelji malene Nike koja od ove jeseni kreće u prvi razred osnovne škole. Pripreme su, kažu, krenule početkom prošle pedagoške godine.

– Kod kuće smo s Nikom unazad godinu i pol počeli s ponašanjem u prometu. U posljednjih nekoliko mjeseci išla je sama pješke do bake i prijateljice iz vrtića. Još malo imamo problem s otključavanjem ulaznih vrata, ali nadamo se da će to uskoro usvojiti – kaže Nikolina.

Važno je razgovarati

Razgovor s djetetom o tome što može očekivati u školi jedan je od važnih koraka u pripremi. Roditelji bi trebali objasniti osnovna pravila ponašanja, opisati kako će izgledati školski dan i što će se sve učiti. Upravo takvi razgovori mogu pomoći u smanjenju straha i nesigurnosti kod djeteta.

– Stalno pričamo o tome kako će to sve izgledati. Nika to prihvaća dobro, no mislim da još nije točno svjesna što je čeka – primijetila je Nikolina.

Snimio Tomislav Matijašić.

Polazak u školu može izazvati različite emocije kod djeteta, od uzbuđenja do straha. Važno je da roditelji pokažu razumijevanje i pruže djetetu podršku.

– Nika se veselila školi prije nego je u vrtiću postala predškolarac. Nakon toga, uzbuđenje je splasnulo. Mislim da prvenstveno zbog toga što ju polako hvata nervoza jer ipak, to je velika promjena. Iako se trudi ne pokazivati to toliko, prema njezinom ponašanju se primijeti da se nešto događa – objašnjava.

Neophodan i ‘shopping’

Prije nego što škola počne, neophodno je nabaviti sve potrebne školske materijale. To uključuje bilježnice, pernicu, ruksak i ostale potrepštine.

– Ruksak smo zajedno birali. Ivan i ja smo odabrali model torbe za koji smatramo da bi joj odgovarao, a Nika si je od ponuđenih odabrala onu koja joj se najviše sviđa. Pernicu je dobila na poklon od bake – govori Nikolina.

Prvi dan škole, osim za prvašića, poseban je i za roditelje jer obilježava početak novog poglavlja u životu djeteta i često dolazi s mješavinom uzbuđenja, ali i stresa.

– Pomalo se i mi pripremamo za taj dan. Skupljamo informacije sa strane od drugih roditelja čija su djeca već u školi. Nismo još baš ni svjesni da je taj period već stigao – kroz smijeh nam govori Nikolina.

Prvi dan škole za prvašića obično prolazi brzo, ali ostaje u sjećanju kao jedan od najvažnijih trenutaka u njegovom životu. To je dan kada se otvaraju vrata znanja i prijateljstva i kada mali prvašići hrabro zakorače u svijet novih iskustava.

Slušaj uživo
zatvori