Četvrtak, 3. listopada 2024.

Obrtnici odgovorili Vladi: Povećanje cijena energenata ugrozit će velik broj naših poduzetnika

Nakon što je Vlada najavila povećanje cijena energenata i postupno ukidanje subvencija, Hrvatska obrtnička komora uputila je Ministarstvu gospodarstva zahtjev za nastavkom provedbe Vladinih mjera koje su do sada omogućile očuvanje brojnih obrta od zatvaranja.

HOK ističe kako su te mjere bile ključne za opstanak obrtnika suočenih s visokim cijenama energije. Upozorava se da bi smanjenje ili ukidanje tih mjera moglo ozbiljno ugroziti poslovanje najmanjih gospodarskih subjekata.

>> Ministar Primorac najavio skuplje energente: Građani moraju biti motivirani za prelazak na solarne panele

Povećanje cijena energenata, navode, izazvalo bi lančani rast svih ulaznih troškova, uključujući energiju za grijanje i pogon, što bi dalje povećalo cijene dobavljača i poslovnih komponenti. HOK naglašava da bi ovakav razvoj događaja smanjio konkurentnost obrtnika, vodeći do zatvaranja obrta zbog neisplativosti poslovanja. Prebacivanje povećanih troškova na potrošače nije održiva opcija, jer bi to značajno smanjilo potražnju i opet dovelo do gašenja obrta.

– Mjere za smanjenje troškova energije za obrtnike treba nastaviti, uzimajući u obzir aktualne okolnosti, kako bi se i dalje osigurala podrška našem poslovanju. Vlada je dosad bila pouzdan partner obrtnicima i nadamo se da će i dalje razumjeti specifične izazove s kojima se suočavamo. Trenutno nas ima gotovo 120 tisuća, zapošljavamo 14 posto ukupne radne snage u Hrvatskoj, iako rastemo kontinuirano, potrebna nam je stalna podrška. Pozivamo mlade da odaberu obrtnička zanimanja, a Vladu da nastavi prepoznavati naše potrebe i izazove – poručio je Dalibor Kratohvil, predsjednik HOK-a.

Slušaj uživo
zatvori