Utorak, 1. listopada 2024.

NOVI UDAR NA DŽEPOVE GRAĐANA Od 1. listopada poskupljuju energenti, evo kako uštedjeti

Vlada je nedavno najavila novi paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, no ipak, od 1. listopada energenti poskupljuju, što je razlog za razmišljanje o uštedama.

Iako će subvencije na cijene energenata i dalje biti na snazi, građani, javni sektor i mali poduzetnici suočit će se s višim troškovima energije. Električna energija i plin poskupjet će 10 posto u razdoblju od sljedećih šest mjeseci, prenosi N1.

S obzirom na stalni rast cijena električne energije, jedan od učinkovitih načina kako smanjiti račune je štednja struje, posebice korištenjem jeftinije noćne tarife. Uvođenjem dvotarifnog brojila omogućava se trošenje struje po nižim cijenama u određenim razdobljima dana.

Zimska tarifa ove godine počinje 28. listopada i traje do 30. ožujka 2025. godine, kada se prelazi na ljetno računanje vremena i ljetnu tarifu. Tijekom zimske sezone, struja je jeftinija u razdoblju od 21 sat navečer do 7 sati ujutro, dok ljetna tarifa nudi niže cijene od 22 sata navečer do 8 sati ujutro.

Kako bi se iskoristile prednosti jeftinije noćne struje, preporučuje se uključivanje uređaja koji troše više električne energije, poput perilica rublja, perilica posuđa i bojlera, upravo u tim periodima.

Slušaj uživo
zatvori