Ponedjeljak, 30. rujna 2024.

NOVI TRENER Tomislav Mužina: Brzo sam shvatio da je ŽNK Koprivnica ozbiljna nogometna ekipa

Tomislav Mužina mlad je i perspektivan nogometni stručnjak te istinski zaljubljenik u najvažniju sporednu stvar na svijetu.

Želja mu je oduvijek bila postati nogometnim trenerom, a nedavno mu se ta želja i ostvarila. Naime, postao je trenerom seniorske ekipe Ženskog nogometnog kluba Koprivnica.

– U svijetu nogometa sam od kada znam za sebe. Još kao mali pohađao sam školu nogometa Slaven Belupa. Studirao sam na Kineziološkom fakultetu, a do sada sam imao iskustva u omladinskim školama u Gorici i Slaven Belupu. Kada se otvorila prilika preuzeti ovu ekipu, nisam dvojio ni sekunde – govori nam Mužina.

Tomislav Mužina
Izvor: ŽNK Koprivnica

Često se smatra da je nogomet isključivo ‘muški’ sport, dok se ženama ne pridaje dovoljno pažnje ili priznanja za njihove vještine i uspjehe. Mnogi misle da je ženski nogomet sporiji, manje zanimljiv ili manje tehnički razvijen u usporedbi s muškim, što je daleko od istine.

Pozitivna suprotnost

– Kada sam prvi put ušao u svlačionicu očekivao sam sve suprotno od onoga što me zapravo dočekalo: atmosfera je bila ozbiljna i cure su bile spremne na rad. Vrlo brzo sam shvatio da je to jedna ozbiljna nogometna momčad – kaže Mužina i priznaje kako je i sam imao predrasude glede ženskog nogometa, no one su brzo nestale kako se priključio ekipi. Kaže kako su cure jako profesionalne i vrlo ozbiljno shvaćaju svoje obaveze, a tako i treniraju.

Žene u nogometu svakodnevno dokazuju da su izuzetno talentirane i posvećene, ali često se suočavaju s manjkom financijske potpore, medijske pažnje i jednakih prilika. Unatoč tome, popularnost ženskog nogometa raste, a sve više ljudi prepoznaje njegovu vrijednost i ljepotu.

– Njihov pristup je na jednakoj razini kao i kod muškaraca, čak bih rekao u nekim stvarima i ozbiljniji, a kada je nogomet u pitanju sve se vrlo brzo svede na isti nazivnik. Na kraju krajeva, jednak je recept i za mušku i za žensku ekipu. Sve mora biti pod istim postavkama da bi se došlo do dobrih rezultata – objašnjava.

Tomislav Mužina
Izvor: ŽNK Koprivnica

Sinergija

Djevojke su, kaže Mužina, dobro reagirale na činjenicu što imaju muškog trenera, jer njima to nije toliko novo iskustvo koliko je njemu. Kao i u svakom trenerskom poslu, ključ je u razvijanju strategije, tehnike i timskog duha.

– Mislim da je ženski nogomet još uvijek u razvoju i da će se kroz godine rada pokazati neki malo veći napredak, no u odnosu na prije, osjeti se razlika. Ženski nogomet postaje popularnijim, no potrebno je dati mu više vremena, više ulagati u njega i kvalitetno raditi s curama. Tek onda možemo očekivati i neke rezultate – smatra Mužina i dodaje kako mu je plan sa svojom ekipom napad na prvu ligu.

Tekst pripremili Silva Jambrešić i Bojan Horvat. 

Slušaj uživo
zatvori