Nedjelja, 29. rujna 2024.

NIJE DOBRO Cijene žitarica ponovno padaju, evo kolika je sada cijena

Početak tjedna donio je silazni trend cijena pšenice, a cijene kukuruza također su pod pritiskom.

Njemački analitičar Olaf Zinke ističe kako manja potražnja iz inozemstva, s jačanjem eura, poskupljuje europski izvoz čime se smanjuje konkurentnost europske pšenice u odnosu na onu iz Rusije i Ukrajine, prenosi Agroklub.

U korist ne idu pogoršane geopolitičke napetosti na Crnom moru koje dodatno otežavaju situaciju. Osim toga, USDA (U.S. Department of Agriculture) je snizila procjenu europskog uroda pšenice za četiri milijuna tona, s novom procjenom od 122 milijuna tona dok je urod kukuruza smanjen za 0,5 milijuna tona, na 59,5 milijuna tona.

Oluja Boris

U srednjoj Europi, oluja Boris donijela je obilne kiše i ekstremne poplave koje su posebno pogodile polja kukuruza i nedavno zasijanu repicu za žetvu 2025. Također, očekuje se da će posljedice uključivati i logističke poteškoće koje bi mogle uzrokovati prekide plovidbe Dunavom.

Na terminskom tržištu, cijene pšenice za prosinac pale su za 1,75 eura, dostigavši 223,25 eura po toni dok su cijene kukuruza za novu berbu (studeni) smanjene za 0,75 eura, iznoseći 204,75 eura po toni. Za ožujak 2025., cijena pšenice je također niža, s 231 euro po toni, dok se kukuruz trguje po 211 eura.

Nasuprot tome, cijene uljane repice su zabilježile rast, s porastom od 3,75 eura za studeni, dostigavši 460,25 eura po toni. Za veljaču 2025. cijena uljane repice također je viša za isti iznos, iznoseći 463,25 eura po toni.

Tržišne prilike za pšenicu i kukuruz ostaju pod pritiskom, dok rast cijena uljane repice može biti znak promjene u potražnji. Uslijed geopolitičkih napetosti i vremenskih nepogoda, situacija na tržištu ostaje nestabilna, što zahtijeva pažljivo praćenje i prilagodbe od strane proizvođača i trgovaca.

Slušaj uživo
zatvori