Nedjelja, 29. rujna 2024.

MJEŠTANI U STRAHU Daliborka: Katastrofa je, kamioni stalno voze, a brzu cestu budu složili samo do Kloštra, a pitanje je kad

Prometna nesreća u kojoj je autobus koji umjesto vlaka prevozi putnike na relaciji Koprivnica – Križevci sletio s ceste, izazvala je brojne negativne komentare mještana.

Podsjetimo, policija je jutros izvijestila kako je utvrđeno da je vozač autobusa prešao na suprotnu prometnu traku i sudario se s kamionom koji je vozio 23-godišnjak. Nakon sudara, autobus je sletio van kolnika u putni jarak i udario u dvorišnu ogradu.

>> FOTO Policija objavila detalje prometne nesreće u Carevdaru, evo tko je kriv

Mještani Carevdara, Lepavine, Sokolovca, kao i ostalih lokalnih mjesta na toj relaciji, svakodnevno se susreću s opasnim situacijama na cesti. Nažalost, otkad se počela graditi pruga, promet je gušći, opasnost se povećala, kao i strah mještana.

Tim povodom sjeli smo u autu i provozali se relacijom Koprivnica – Carevdar. Tijekom vožnje susreli smo bezbroj kamiona koji se, naravno, ne voze po ograničenju.

Prva stanica nam je bio Sokolovac, da onaj isti Sokolovac o kojem je prije nekoliko tjedana pričala Vlatka Pokos. Putem do “centra sela” sreli smo mještanku Ranku.

Ranka nikako nije zadovoljna situacijom na cesti, kaže kako se i dalje boji za svoju sigurnost, ali i za sigurnost ostalih sumještana.

– Nikak’ ovdje ne živimo, ne osjećamo se sigurno. Jako puno kamiona prođe na dnevnoj bazi. Recimo dok idemo iz dućana treba nam nekoliko minuta da izađemo, bojimo se. Zavoj na zavoju, a kamioni se voze brzo. Tu nitko ne vozi polako pa to je ludnica, pokraj dućana trebala bi biti zebra, iako mislim da ni ona ne bi pomogla, ali što radi policija? Love prave ljude, a kamioni se ovdje voze 180 – rekla nam je odmah Ranka.

Snimio Tomislav Matijašić.

Kaže kako se njoj osobno nije ništa dogodilo, ali prije nekoliko godina nastradala je njena unuka i od tada je njen strah pojačan.

– Išla je pješice, vozač je doletio i s njom u zrak. Puknula joj je noga, ali to vam je sad tak’ sve nesigurno. Ljudi se voze, uopće ne razmišljaju, nažalost – kaže zabrinuto Ranka.

Nakon Sokolovca uputili smo se prema mjestu događaja – u Carevdar. Tijekom vožnje susreli smo se s najmanje 10 kamiona. Stali smo ispred lokalnog dućana i nekoliko minuta promatrali promet. Cijelo to vrijeme, auti i kamioni prolazili su cestom, nije bilo minute da nikoga nije bilo u prometu.

Daliborka koja je išla po kruh, s osmijehom na licu nam se obratila i rekla kako je sva sretna jer joj je netko stao na pješačkom.

– Danas sam imala sreće, netko mi je od prve stao na pješačkom prijelazu. Inače je katastrofa, ovdje djeca idu u školu i nitko neće stati. Kamioni stalno idu jer nemaju kuda, a brzu cestu budu složili samo do Kloštra Vojakovačkog, a sad je samo pitanje kad. Nemam vam kaj lagati, katastrofa je – iskreno nam se požalila.

Snimio Tomislav Matijašić.

Razgovarali smo s još jednom mještaninom koji je želio ostati anoniman.

– Kamioni se za ovu cestu voze brzo, jednostavno se ne može zaustaviti. Nažalost, dosta kamiona voze i mladi vozači koji još uvijek nemaju dovoljno iskustva. Privatnike to ne zanima, njima je bitno samo da se radi. I eto, trenutak nepažnje pa brzina i eto dogodi se tragedija – zaključio je.

Slušaj uživo
zatvori